Prevenció és meddőségi ellátás Magyarországon

Prevenció és meddőségi ellátás Magyarországon


Dr. Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóság (HRI) vezetője a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország! című műsorában beszélt a hazai meddőségi ellátásban már megvalósított és további tervezett változásokról.

A HRI igazgatója elmondata: Orvosként a legfőbb szempont az volt, hogy a páciensek érdekeit képviseljük, hogy minél több vágyott gyermek születhessen meg és a betegutakat lerövidítsük, a hozzáférést minél szélesebb körnek tegyük lehetővé. A női és férfi oldallal egyaránt foglalkozni kell. Az állami kézbe átvett 13 meddőségi centrum működésével kapcsolatban fontos szempont volt az ellátás magas színvonalának biztosítása.

Termékenységi- és nemzőképességi zavarról akkor beszélünk, ha egy év rendszeres és fogamzásgátlás mentes házasélet ellenére sem jön létre a kívánt terhesség. 35 éves életkor felett már 6 hónap sikertelen próbálkozás után érdemes szakorvoshoz fordulni, 40 éves kor felett pedig szinte azonnal. Az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből kiderült, hogy világviszonylatban a felnőttek 17,5%-a termékenységi- és nemzőképességi zavarral küzd, vagyis miden 6 emberből 1. A gyermekre váró párok 15-20 %-át érinti a meddőség hazánkban, azaz Magyarországon minden ötödik párkapcsolatban nehézségbe ütközik a tervezett teherbeesés, és növekvő tendencia figyelhető meg e téren, ahogy az egész világon.

Az életkornak, valamint a nők és a férfiak életmódjának meghatározó jelentősége van abban, hogy egy pár természetes úton szülővé válhat. A gyermekvállalás átlagos életkora a nőknél mára meghaladja a 30 évet, holott a termékenység ekkor már csökkenésnek indul. Ez a folyamat 35 éves kor felett jelentősen felgyorsul, 40 évesen pedig a természetes fogantatás esélye rendkívül alacsony. A termékenységi vagy nemzőképességi zavarokért felelős tényezők nagy részét nem tudjuk befolyásolni, ugyanakkor vannak olyan körülmények, amelyek változtatásával eredményesebb lehet a kezelés, vagy akár természetes úton is bekövetkezhet a várandósság. Nélkülözhetetlen a dohányzásról történő leszokás, fontos továbbá a megfelelő étrend, szükség esetén diéta, a rendszeres testmozgás. 

A mi feladatunk nem csak az, hogy a meddőséggel küzdő pároknak segítsünk, hanem a prevenció megvalósítására is hangsúlyt kell helyezni, a meddőség megelőzése érdekében - mondta a HRI vezetője.

A páciensek érdeke a területi egyenlőtlenségek csökkentése, ennek érdekében a vármegyei meddőségi szakambulanciák létrehozása. Tanulmány támasztja alá, ha az ellátás 60 kilométeren belül elérhető, nagyobb arányban veszik igénybe - emlékeztetett Dr. Vesztergom Dóra.

A meddőségi ellátásban részt vevő szakemberek számára specializált képzés eddig nem volt elérhető Magyarországon. A szakemberek az ellátáshoz szükséges tudást hosszú idő alatt a gyakorlatban sajátították el. Az ellátás folyamatossága és magas színvonalon tartása, illetve a megfelelő számú szakember gárda biztosítása érdekében új képzések kidolgozását és bevezetését készítette elő a HRI. A képzések várhatóan a tavaszi törvényalkotási ciklusban kerülnek elfogadásra, melyet követően indulhatnak el a képzéseket befogadó egyetemeken.

A teljes beszélgetés visszahallgatható a mediaklikk.hu oldalon a 6:45:53 perctől.