Hogyan kezeljük az ismerősök, kollégák sokszor tapintatlan kérdéseit?

Hogyan kezeljük az ismerősök, kollégák sokszor tapintatlan kérdéseit?


Jankáné Rácz Marietta, önismeret segítő, a Felelősen Magadért Egyesület keretei között működő Hello Termékenységtudatosság (HTT) programban készült kisfilmben megosztotta gondolatait arról is, hogyan kezeljük az ismerősök, kollégák nem ritkán tapintatlan kérdéseit.

Elképzelhető, hogy már néhány éve olyan élethelyzetben vagytok a pároddal, ami a közeli vagy távoli ismerőseidet arra ösztökéli, hogy indiszkrét módon érdeklődjenek, vajon benne vagytok-e már a babavárásban? És ha bizony benne vagytok, de egyelőre sikertelenül, akkor ez a kérdés nagyon rosszul érinthet téged is.

Lehet, hogy egy ilyen kérdés hallatán lefagysz, és nem is tudsz érdemlegesen megszólalni. Az is lehet, hogy elönt a düh, és elküldöd a kérdezőt melegebb éghajlatra. Lehet, hogy elszomorodsz és bezársz, nem akarsz és nem is mersz megosztani semmit abból, ami benned és veled zajlik. Bármit is érzel ilyenkor, tudd, ez teljesen rendben van.

Ilyenkor megteheted, hogy mérlegeled, milyen viszonyban vagy a kérdezővel. Megnézheted, mi az a reakció most tőled, ami a kapcsolatotok mélységét tükrözi. Dönthetsz úgy is, hogy beavatod a neked kényelmes mélységben abba, amiben vagy, és bátran meghúzhatod azt a határt, amelyen belül biztonságban érzed magad. Szabad kifejezned azt is, ami neked sok, vagyis lehetőséged van nemet mondani, keménynek lenni és megvédeni magadat.

És ha azt érzed biztonságosnak, ér összetörni, és egy szeretet-kapcsolatban megosztani milyen nehéz úton is jársz. Ha ennek akkor és ott helye van, hatalmas megkönnyebbülést is hozhat.

A lényeg, hogy ismerd fel, a kérdező mely kapcsolati zónádban van éppen, és aszerint dönts, beavatod-e őt, és ha igen, milyen mélységben?

További részleteket találnak a HTT honlapján.