A férfiaknál 35 százalékkal csökkent a nemzőképesség az elmúlt 15 évben

A férfiaknál 35 százalékkal csökkent a nemzőképesség az elmúlt 15 évben


A férfiaknál 35 százalékkal csökkent a nemzőképesség az elmúlt 15 évben

Már javában zajlik az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóság szakmai védnöksége mellett, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a Dr. Kőrösi Tamás Alapítvány és a KétIgen Alapítvány együttműködésével megvalósuló Termékenységtudatosság hete országos programsorozat. 

Nemcsak nálunk, hanem az egész nyugati civilizációban nő a termékenységi probléma előfordulási aránya. Sajnálatos módon mind a női és mind a férfi oldalon egyenlő arányban növekvő számokat látunk - erről Dr. Tűű László, belgyógyász-endokrinológus beszélt a Duna TV, Család-barát című műsorában.

A szakorvos kérdésekre válaszolva elmondta: a szervezetünkkel éppúgy törődni kell, mint minden mással, nincs olyan, hogy minden automatikusan sikerül. A termékenység éppen olyan, mint egy szűrővizsgálat a későbbi életkorokban. Itt is érdemes tájékozódni, mielőtt valaki döntést hoz arról, hogy mikorra halasztja a gyermekvállalást, vagyis a szervezete mire képes.
Az okok között kiemelt helyet foglal el az életkor kitolódása, például: karrier, tanulás és hasonló indokok miatt.
Objektíven mérhető a változás. Például a férfiaknál 35 százalékkal csökkent a nemzőképesség az elmúlt 15 évben (még a normál érteket is csökkenteni kellett az Egészségügyi Világszervezetnél, hogy igazodjon a mai elérhető eredményekhez). 
Az okokat nem lehet csak a stresszel magyarázni, mert voltak korábbi generációk, akik például háborúk idején még rosszabb körülmények között éltek. A környezeti hatások, a megváltozott táplálkozás, az életvitel egyaránt hozzájárulhat a meddőség kialakulásához.
Egy nagyon szerteágazó okokkal rendelkező problémáról van szó, amely mindkét oldalt érinti, ezért jó lenne egy egységes kivizsgálási rendet, egy egységes centrumrendszert megteremteni. Ennek a szervezése meg is indult. A reproduktív egészség kivizsgálása egy hálózatot igényel, ahol olyan szakember gárda áll rendelkezésre, akik mind a női és mind a férfi oldallal, és ezek valamennyi összetevőjével tudnak foglalkozni (szervi-, anyagcsere-, hormonális okok).

A Termékenységtudatosság hete zárórendezvénye 2024. április 27-én lesz Budapesten, ahol mind a pszichés, mind a fizikai oldalt érintő szakemberek jelen lesznek. Az eseményen részt vesz és előadást tart Dr. Tűű László, belgyógyász-endokrinológus is, „Táplálkozás és meddőség - mit tudunk, mit tehetünk?” címmel.

A Termékenységtudatosság hete részleteit megtalálják ITT.

A zárórendezvényről tovább információkat találnak ITT.

A beszélgetés visszanézhető ITT, a 13:45 perctől.