A gyermekvállalás halogatásának egyik leggyakoribb oka a stabil párkapcsolatok hiánya

A gyermekvállalás halogatásának egyik leggyakoribb oka a stabil párkapcsolatok hiánya


A gyermekvállalás halogatásának egyik leggyakoribb oka a stabil párkapcsolatok hiánya

Dr. Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós Igazgatóságának (HRI) vezetője a Mandiner megkeresésére válaszolt a meddőséggel, mint népbetegséggel összegfüggő kérdésekre.
A fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy a termékenységük mikor és milyen ütemben romlik, jóval későbbre datálják azt, továbbá messze túlbecsülik a lombik programok eredményességét – mondta a HRI vezetője, aki kifejtette azt is, hogy az életkornak, valamint a nők és a férfiak életmódjának meghatározó jelentősége van abban, hogy egy pár természetes úton szülővé válhat. A gyermekvállalás átlagos életkora a nőknél mára meghaladja a 30 évet, holott a termékenység ekkor már csökkenésnek indul. Ez a folyamat 35 éves kor felett jelentősen felgyorsul, 40 évesen pedig a természetes fogantatás esélye rendkívül alacsony.

Érdemes felidézni, hogy az állam 2018 óta vállal egyre nagyobb szerepet a meddőségkezelési hálózat fejlesztésében. 2020-tól pedig már 100%-os támogatottságúvá váltak az ellátásban használatos gyógyszeres kezelések és állami kézbe került az asszisztált reprodukciós ellátás. 2024-től az ellátásokhoz kapcsolódóan, a korábbi rendszerektől eltérően ezentúl nem csupán 5 embrió beültetésével végződő beavatkozás érhető el közfinanszírozottan a páciensek számára, hanem az 5 petesejtnyerés céljából indított stimuláció, és az azzal összefüggésben létrejött összes embrió beültetése, függetlenül az elvégzendő beavatkozások számától. Az inszeminációból továbbra is 6 alkalmat finanszíroz az állam.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből kiderült, hogy világviszonylatban a felnőttek 17,5%-a termékenységi- és nemzőképességi zavarral küzd, vagyis miden 6 emberből 1. A gyermekre váró párok 15-20 %-át érinti a meddőség hazánkban, azaz Magyarországon minden ötödik párkapcsolatban nehézségbe ütközik a tervezett teherbeesés, és növekvő tendencia figyelhető meg e téren, ahogy az egész világon – emlékeztetett a HRI vezetője, tehát kijelenthető, hogy a meddőség népbetegség.

A teljes cikket elolvashatják ITT.