Nem szabad idő előtt feladni

Nem szabad idő előtt feladni


Nem szabad idő előtt feladni

A termékenységi ismeretekről szóló filmsorozatunk tizedik epizódjában arra hívjuk fel a figyelmet, hogy miért nem szabad idő előtt abbahagyni az asszisztált reprodukciós kezeléseket.

A gyermek születése az élet talán legszebb és legtermészetesebb csodája, ugyanakkor előfordul, hogy a vágyakozás, az ideális körülmények, a testi-lelki felkészülés ellenére sem történik minden az előre eltervezett módon. Termékenységi problémák átlagosan minden ötödik párnál felmerülnek, ezért olykor hosszú, lelki terhekkel kikövezett út vezet a gyermek megérkezéséig.
Amikor egy pár úgy dönt, hogy szakorvos segítségével rálép erre az útra, fontos tudni, hogy bár nincs garancia a sikerre, és a kezelések, beavatkozások fizikai továbbá pszichés terhe is riasztó lehet, nem szabad idő előtt feladni a próbálkozást. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ideális körülmények között is a harmadik, negyedik embrió beültetését követően a legmagasabb az eredményesség, tehát az elvégzett kezelések száma növeli a sikeres fogantatás esélyét.

Szakirodalmi adatok alapján 35 éves kor alatt, 1 embrió beültetése után 100-ból 35 páciensnél születik gyermek, míg a 4. embrió beültetését követően a sikeres esetszám 76-ra emelkedik. 
Az életkor előrehaladtával a születés esélyei csökkennek: 40 éves kor felett, 1 embrió beültetését követően 100-ból mindössze 8 esetben születik gyermek, a 4. embrió beültetésével pedig 25 gyermek jön világra.
42 éves kor felett ennél jóval alacsonyabb a várandósság esélye.

Miközben teljesen megszokott, hogy a szülők egy kisgyermek érkezését örömmel osztják meg szeretteikkel és a világgal, addig sokan még szűkebb környezetük előtt is titkolják, hogy mekkora harcok árán jutnak el a gyermekvállalásig.  Az ebből fakadó lelki megpróbáltatások miatt az egész folyamat során nagyon fontos a támogató környezet, adott esetben szükség lehet akár a meddőség pszichés oldalát támogató szakember segítségére.

Egyéb lehetőségek: Egyes esetekben megoldást jelenthet az ivarsejt- vagy embrió donáció, amelyre jogszabályban rögzített keretek között Magyarországon is van lehetőség. 

Amikor minden erőfeszítés ellenére sem jár sikerrel a mesterséges megtermékenyítés, a gyermekkel vagy gyermekekkel tervezett családalapításra örökbefogadás keretében is van lehetőség.