Állami részvétel a meddőségi kezelésben

Állami részvétel a meddőségi kezelésben


Dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a tv2 Mokka című műsorbán beszélt újabb gyógyszerek társadalombiztosítási finanszírozásáról, valamint a hazai meddőségi ellátásban bekövezett változásokról, elért eredményekről és jövőbeni tervekről is:

A ’18 előtti időszakhoz képest közel megduplázódott azoknak a pároknak a száma, akik részt tudnak venni a kezelésben. Korábban évente ilyen 5700-5800 pár vett részt ezeken a vizsgálatokon, illetve terápiákon. És fontos kihangsúlyozni, egy pár, ugyanis a női és a férfi oldal egyformán fontos. A fejlett nyugati világban minden hatodik pár szembesül valamilyen meddőségi problémával. Ezért fontos, hogy mind a két oldal rendesen ki legyen vizsgálva, és rendes terápiát is kapjon. Úgyhogy 5700 pár volt az állami beavatkozások előtt, most ennek a száma meghaladta a 10 ezret, és a születendő gyermekek számét pedig 1400-ról 2300-ra sikerült emelni. Tehát az út, amin járunk, az jó. Most persze, van még tennivaló. Most hozzányúltunk a szakmai irányelvekhez, a protokollokhoz, a finanszírozási protokollhoz is, és azokat az eljárásokat igyekszünk premizálni az állami rendszeren belül, amik a legnagyobb hatékonysággal kecsegtetnek, amik a legmodernebb orvosszakmai eljárások - mondta Dr. Takács Péter.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy nagyon sok esetben elkerülhető a lombik kezelés, azonban korábban a magánszolgáltatók néha nem mentek végig a diagnosztikus utakon és terápiás lehetőségeken. A beszélgetésben kitértek a tervezett vármegyei szakambulanciákra, a férfi meddőségi kezeléshez szükséges gyógyszerek ingyenesen elérhetővé tételére, valamint az egy ciklusból származó valamennyi embrió beültetésére vonatkozó állami finanszírozásra is:

Ebben az évben nyílik több vármegyei kórházban férfi és női meddőségi szakambulancia, köztük Miskolcon, Székesfehérváron, olyan nagyvárosokban, ahol lombikcentrum nincsen. És a másik fontos előrelépés, hogy a férfi meddőség kezeléséhez szükséges gyógyszerek is százszázalékos támogatásban részesülnek, eddig csak a női gyógyszerek voltak teljesen ingyenesen elérhetők, most a férfi meddőség kezelése is a szakma javaslatára. És ami még nagyon fontos, úgy változtattuk meg a finanszírozást, hogy amíg egy ciklusból rendelkezésre álló életképes embrió van, addig valamennyi embrió beültetését finanszírozza az állam. Tehát az eddigi öt helyett akár 15 embrió beültetésre is jogosult lesz a rászoruló hölgy - emelte ki az Államtitkár.

A teljes beszélgetés megtekinthető ITT.