Segítség a természetnek

Segítség a természetnek


Segítség a természetnek

Elkészült és már mindenki számára elérhető a Humánreprodukciós Igazgatóság filmsorozata, amelyből naprakész, érthető és átfogó ismereteket kaphatnak a termékenységi- vagy nemzőképességi zavarban érintett páciensek. A sorozat első részében az életkor szerepéről és az egészséges életmód fontosságáról, valamint a lehetséges kezelésekről tájékozódhatnak.

Az életkornak, valamint a nők és a férfiak életmódjának meghatározó jelentősége van abban, hogy egy pár természetes úton szülővé válhat. A gyermekvállalás átlagos életkora a nőknél mára meghaladja a 30 évet, holott a termékenység ekkor már csökkenésnek indul. Ez a folyamat 35 éves kor felett jelentősen felgyorsul, 40 évesen pedig a természetes fogantatás esélye rendkívül alacsony.

Emellett a dohányzás, a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás, illetve a kórosan alacsony vagy magas testsúly is jelentős termékenységcsökkentő tényezők lehetnek. 

A termékenységi vagy nemzőképességi zavarokért felelős tényezők nagy részét nem tudjuk befolyásolni, ugyanakkor vannak olyan körülmények, amelyek változtatásával eredményesebb lehet a kezelés, vagy akár természetes úton is bekövetkezhet a várandósság. Nélkülözhetetlen a dohányzásról történő leszokás, fontos továbbá a megfelelő étrend, szükség esetén diéta, a rendszeres testmozgás. A gyermekvállalás előtt álló hölgyeknek a napi 400 mikrógramm folsav szedése és a D vitamin pótlása is ajánlott.

Amikor nem érkezik meg a vágyott gyermek, több lehetőség közül lehet választani: felmerülhet a természetes cikluskövetés, de ennél sokkal hatékonyabbak az asszisztált reprodukciós kezelések: a tüszőérés-serkentés, az inszemináció, a lombikkezelés vagy az ivarsejt és embrió donáció. Előfordulhat, hogy a kezelések sikertelenül végződnek. Ekkor sem érdemes feladni a reményt! A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az elvégzett kezelések száma növeli a sikeres fogantatás esélyét.