Amikor nem jön a baba

Amikor nem jön a baba


Amikor nem jön a baba

A Győr+ Rádió új sorozatot indított útnak, amelyben központi téma a termékenységi- és nemzőképességi zavar, vagyis a meddőség. A sorozatban megszólaltatnak érintetteket is, akik saját tapasztalatikat mesélik el, ezzel is segítséget nyújtva azoknak, akik csak ezután fognak szakorvoshoz fordulni vágyott gyermekük megszületése érdekében.

Az első adás vendége Mirzah-Gergely Nóra kineziológus és life coach volt, aki a gyermekvállalás, az oda vezető út és az akadályok lelki körülményeiről beszélt.

„Nem leszek elég jó” – egy jellemző gondolat gyermekvállalás előtt, emlékeztetett a szakember. Sokak számára jelent lelki terhet a szabadságuk feladása, aggódnak a beteljesítetlen tervek sorsa és a változással járó megannyi bizonytalanság miatt. Amikor nem jön a baba nagyon sokfajta érzés kapcsol be az emberekben, elsőként megijednek, ami egészen a pánikig, a szorongás kialakulásáig is eljuthat. Majd a környezetük visszajelzéseitől tartanak. 

Önmagában nehéz azt a döntést meghozni, hogy valaki szakorvoshoz forduljon, már ehhez a kezdő lépéshez is rendkívül fontos a támogató környezet. A meddőség ugyanúgy jelentkezhet a férfiaknál is, mint a nőknél, bennük is hasonló folyamatok játszódnak le, mielőtt szakorvos segítségét kérik.

„Először magamat kell rendbe tennem ahhoz, hogy segíteni tudjak a páromnak, de nem vehetem át az ő nehézségeit” – hangsúlyozta Mirzah-Gergely Nóra. A szakember beszélt az én-kép kialakulásáról, az önbizalomhiányról is és számos olyan lelki eredetű akadályról, amely a nemzőképességi- és termékenységi zavarral együtt járhat.

A teljes adás visszahallgatható ITT.
A műsor leírása elolvasható ITT.