Eredmények és célok a hazai meddőségkezelési rendszer átalakításában

Eredmények és célok a hazai meddőségkezelési rendszer átalakításában


Eredmények és célok a hazai meddőségkezelési rendszer átalakításában

December 7-én immár 23. alkalommal rendezték meg a Menedzsment és Leadership Konferenciát Budapesten, az egyik neves belvárosi szállodában, amelyen részt vett az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóság (HRI) vezetője, Dr. Vesztergom Dóra is.

Európa továbbra is soha nem látott egészségügyet érintő kihívások előtt áll, így a magyar gazdasági és szabályozási környezet is, ezért is volt indokolt, hogy a konferencia témái - a hagyományokhoz híven - csatlakozzanak a finanszírozás, a struktúraátalakítás, valamint a szolgáltatásmenedzsment kérdéseihez, továbbá megvilágítsák az egyre nagyobb kihívást jelentő emberi tényezőt is.

Dr. Vesztergom Dóra, a HRI vezetője a hazai meddőségkezelési rendszer átalakulásáról, eddigi eredményeiről és a további célokról tájékoztatta a szakmai közönséget. Előadásában elmondta, hogy 2020-tól 100%-os támogatottságúvá váltak az ellátásban használatos gyógyszeres kezelések és állami kézbe került az asszisztált reprodukciós ellátás. A kivizsgálás és a diagnosztikai ellátások közfinanszírozottá váltak, amelyek minden érintett számára elérhetőek, a nők esetében 45 éves korig.

A HRI igazgatója részletezte az ellátórendszert érintő legfontosabb intézkedéseket is, amelyek között szerepel a területi egyenlőtlenségek csökkentése; a finanszírozási és jogi szabályozási rendszer teljeskörű átalakítása; az adatszolgáltatási rendszer átformálása; a szakemberképzés; a reproduktív edukáció; a fertilitás prezervációs ellátás hálózatba szervezése; valamint az eszközbeszerzések.

A HRI vezetője szintén kiemelte, hogy az ellátás hatékonyságának növeléséhez nélkülözhetetlen a megfelelő adatszolgáltatási rendszer kialakítása, amelynek alapját jelenti a korszerűség, az átláthatóság, valamint a felülvizsgálhatóság.

Dr. Vesztergom Dóra előadásában kitért az IVF kezelések eddigi, számszerűsített eredményességére is; valamint azok jövőben várható alakulására.