A meddőség csak egy állapot, nem végleges diagnózis

A meddőség csak egy állapot, nem végleges diagnózis


A Felelősen Magadért Egyesület keretei között működő Hello Termékenységtudatosság (HTT) programban készült el a következő kisfilm is, amelyben Horváthné-Lévárt Bernadett, a HTT szakértője mesél saját tapasztalatairól.


Meddőség. Én ezt a rideg kifejezést azt hiszem, sosem éreztem magaménak. És bár voltak komoly hullámvölgyek a hitemben, hogy lesz-e nekem is gyermekem, mégis úgy tekintettem az egészre, mint egy megoldandó feladat. Asszisztált reprodukció, ennyi.

A mi gyermekvállalásunkhoz kell egy kis asszisztencia. Ápolónő vagyok, sokszor asszisztáltam, hát most nekem fognak. A klinikákon több ismerősömmel is összefutottam, akikről addig nem tudtam, hogy ugyanabban a cipőben járunk. A cinkos összemosolygások, az egymást bíztató üzenetváltások vagy beszélgetések nagyon hamar ráébresztettek, hogy nem vagyok egyedül. Ha érzed, hogy nem vagy egyedi eset, akkor nem az adott diagnózisra koncentrálsz, hanem arra, hogy a zárójelentéseden terhesség létrejötte és élő egészséges magzat szerepeljen.

Mindig mindenben lehet kapaszkodót találni. Ha van diagnózis, hogy miért nem akar sikerülni - például elzáródott petevezeték, endometriózis, mióma, hormonzavar - akkor annak kell örülni, mert megvan az irány, ami felé el lehet indulni. Ha nincs diagnózis, akkor meg annak, hogy a tudomány állása szerint nincs kizáró oka a terhesség létrejöttének.

További részleteket találnak a HTT honlapján.