A világnak több babára van szüksége

A világnak több babára van szüksége


A világnak több babára van szüksége

A csökkenő termékenységi mutatók már régóta felkeltették a közgazdászok figyelmét is – adja hírül a CNN amerikai hírportál A termékenységi válság itt van, és ez véglegesen megváltoztatja a gazdaságot című összeállításában. A szakemberek attól tartanak, hogy az elöregedő társadalmakban csökken a munkaerőkínálat, tovább súlyosbodhat az infláció, felborulhat a fogyasztói kultúra. Mindezektől pedig függ a gazdaság, és túlterhelhetik az idősödő népesség gondozását célzó kormányzati programokat.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egyik legfrissebb tanulmánya szerint a születésszám csökkenése a következő évtizedben véglegesen megváltoztatja a világ legnagyobb gazdaságainak demográfiai felépítését. Ha az előrejelzések helytállnak, akkor 2064 lesz az első olyan év a modern történelemben, amikor a globális halálozási arány már meghaladja a születési arányt. A Világgazdasági Fórum adatai szerint az 1960-as években minden nyugdíjasra hat munkaképes korú ember jutott. Ma ez az arány közelebb áll a három az egyhez, 2035-re pedig várhatóan kettő az egyhez lesz.

A Lancet orvosi folyóirat által publikált kutatás szerint 2100-ra várhatóan csak hat országban születik annyi gyermek, hogy stabilan tartsa a lakosságát: az afrikai Csádban, Nigerben és Szomáliában, a csendes-óceáni Szamoa és Tonga szigeteken, valamint Tádzsikisztánban.

A témával kapcsolatban érdemes felidézni Stephen J. Shaw: „Születési szakadék - Gyermektelen világ” („Birthgap - Childless World”) című filmjét, amely hasonló következtetésekre jutott, rávilágítva a nem tervezett gyermektelenség problémájára.