"Legyen öné a következő"

"Legyen öné a következő"


A fenti gondolatot találjuk meg a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Asszisztált Reprodukciós Centrum babaszámlálóján.

Az M1 közszolgálati hírcsatorna Család 24 című műsorában a vagyottgyermekekert.hu honlapról is beszámolt. Felhívta a figyelmet arra, milyen szerepe lehet azok számára, akik gyermekvállalás előtt állnak, de termékenységi és nemzőképességi zavarral küzdenek.

Az összeállításban korábbi tapasztalatairól beszélt Horváthné-Lévárt Bernadett, aki maga is túl van sikeres lombikkezelésen.

A vagyottgyermekekert.hu honlap célja a társadalmi edukáció illetve egy figyelemfelhívás, hogy a meddőség egy orvosi diagnózis, adott esetben egy átmeneti probléma, melyre a legtöbb esetben létezik megoldás - emlékeztetett Dr. Vesztergom Dóra, a Humánreprodukciós Igazgatóság (HRI) vezetője.

A HRI igazgatója hangsúlyozta: a megoldások között nem mindig a lombikkezelésre kell gondolni, mert van nagyon sok más tényező is, például, amelyek az életmóddal vannak összefüggésben. Továbbá beszélt arról is, hogy országos edukációs kampányt indítanak, amely kifejezetten azokat a fiatalokat szólítja meg, akik még gyermekvállalás előtt állnak, és felhívják a figyelmüket a reproduktív egészség fontosságára.

Dr. Sipos Miklós, klinikai főorvos, igazgató (Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Asszisztált Reprodukciós Centrum) biztatta mindazokat, akiknél fennáll a meddőség, vegyenek részt klinikai kivizsgáláson, tárják fel az okokat.

Az okok között szerepel a gyermekvállalás szempontjából előrehaladott életkor is. Dr. Sipos Miklós utalt arra is, hogy náluk a hölgy páciensek átlagéletkora 38 év, vagyis későn jutnak el a családalapításig és addig a döntésig, hogy gyermeket vállaljanak, ezzel kifutnak az optimális időintervallumból.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára a kormányzati segítségnyújtásról beszélt.

A teljes összeállítás megtekinthető a mediaklikk.hu oldalon, a 9:58. perctől.