Pszichológia és termékenység

Pszichológia és termékenység


Pszichológia és termékenység

Test és lélek érzékeny egységet alkot, ezért termékenységi problémák esetén érdemes feltárni az esetleges pszichés akadályokat is.

Napjainkban igen sok párt érintenek gyermekvállalási nehézségek, amennyiben nem a tervek szerint érkezik meg a vágyott gyermek. Ennek hátterében számos tényező állhat, ilyen többek között a gyermekvállalás időszakának kitolódása a 30-as, 40-es évekre, amikor a reprodukcióért felelős szervek már nem működnek olyan aktívan. Továbbá, ha nem is önálló tényezőként, de a bennünket érő környezeti hatások, például a folyamatos munkahelyi stressz is szerepet játszhatnak ebben. 
Szerencsére az orvostudomány – ahogy más területeken is – a reprodukció támogatásában is folyamatosan fejlődik. Az orvosi oldal mellett azonban a gyermekvállalási nehézségekkel küzdők pszichés támogatása is egyre elterjedtebbé és elfogadottabbá válik úgy az egészségügyben, mint a köztudatban.

Miért van szükség pszichés támogatásra?

A tudomány biopszichoszociális modellnek nevezi azt az elgondolást, miszerint az emberi működést a biológiánk, a pszichés jellemzőink és a minket körülvevő környezet együttese egyszerre határozza meg. Ennek alapján testünk és lelkünk állapotát nem tudjuk egyértelmű határvonalak mentén elválasztani, azok egymással (és a környezettel) kölcsönhatásban működnek. Éppen ezért, ha valami gátolja a teherbeesést, érdemes az orvosi kivizsgálások mellett lelkünk egészségét is szem előtt tartanunk, hiszen akkor van a legnagyobb esélyünk a sikeres fogantatásra, ha a „rendszer minden szintjét” optimalizáljuk. 
Fontos kiemelni azonban, hogy amikor a nehezített gyermekvállalás kapcsán a lelki egészségről, illetve lelki tényezők szerepéről beszélünk, elsősorban nem konkrét „lelki blokkokra” gondolunk, amelyek közvetlenül megakadályoznák a teherbeesést (például azért, mert titkon félünk az anyaságtól, vagy azt gondoljuk, hogy nem tudnánk helytállni szülőszerepben). Sokkal inkább arról van szó, hogy bármilyen feszültség, amit magunkban hordozunk, a szervezetünkben stresszválaszként csapódik le. Ha pedig krónikusan ki vagyunk téve valamilyen stresszhatásnak, az hosszú távon felboríthatja testünk egyensúlyát, így például zavart okozhat a reproduktív szervrendszerünk működésében is.
 
Miben tud segíteni a pszichológus?

A megfelelően képzett mentál-egészségügyi szakemberek több oldalról is támogatást nyújthatnak azon párok számára, akik nehezített gyermekvállalással küzdenek. 
Egyrészt segíthetnek abban, hogy önismereti munka révén felismerjük saját elakadásainkat, félelmeinket, feldolgozzuk esetleges korábbi traumáinkat, jobban megérthessük önmagunkat. Ha az akár évtizedek óta bennünk gyülemlő feszültségek oldódni tudnak, az nemcsak a mentális egészségünk szempontjából lehet felszabadító, hanem hozzájárulhat ahhoz is, hogy testi egyensúlyunk helyreállhasson. A lelki támogatás egy ilyen megterhelő életszakaszban azért is különösen hasznos, mert ezt az időszakot legtöbben elhúzódó krízisként élik meg, tele bizonytalansággal, csalódással, haraggal, nehéz érzésekkel. Ilyenkor jellemzően újraértékelődik nem csak az ember egyéni jövőképe, hanem a párkapcsolaté is. A társas kapcsolatok is gyakran megváltoznak, hiszen annak érdekében, hogy ne kelljen kényelmetlen kérdésekre választ adni („Na, és mikor jön már a baba?”), esetleg ne kelljen várandósokkal, kisgyerekesekkel találkozni, a párok sokszor elszigetelődnek. Emiatt elsősorban a nők gyakran magukra maradnak az érzéseikkel, terheiket nem tudják megosztani, gyakran megjelenik az önvád. Egy szakember támogatása, vagy egy sorstárscsoporthoz történő csatlakozás azonban sokat segíthet egy ilyen helyzetben. 
Ez azért is bír kiemelt jelenőséggel, mert a meddőség krízisében megélt stressz könnyen tovább rombolhatja az adekvát megküzdési képességet, így is késleltetve a sikeres gyermekvállalást.
Az alapos orvosi kivizsgálások mellett érdemes tehát odafigyelnünk lelki egészségünk megőrzésére is, hiszen ezáltal tudjuk leginkább növelni esélyeinket. Mindemellett az önmagunkba, önismeretünk mélyítésébe fektetett munka mindig kifizetődik.

 

Szerzők:

Soltész Krisztina és Szigeti F. Judit 
klinikai szakpszichológusok