Botoxolható a petefészek?

Botoxolható a petefészek?


Botoxolható a petefészek?

Többek között ez a kérdés került fókuszba a Termékenységtudatosság hete hat állomásos, országos edukációs rendezvénysorozat győri eseményén, április 25-én. Az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóság szakmai védnöksége mellett, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért
Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a Dr. Kőrösi Tamás Alapítvány és a KétIgen Alapítvány együttműködésével megvalósuló programsorozat ezúttal 120 győri Z generációs fiatal érdeklődésére tartott számot, akik a reproduktív egészégükkel kapcsolatos ismeretekkel gazdagodtak.

Az érdeklődők a Botoxolható a petefészek? című rövid gondolatébresztő előadás után egy kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg.

Az eszmecsere egyik szakértője Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának habilitált egyetemi docense volt, akinek tudományos kutatási témái között szerepel a korunk embere előtt álló etikai kihívások okozta dilemmák értelmezése, ezen belül elsősorban a humánreprodukciós eljárások és az embrióetika kérdése is.

A kerekasztal-beszélgetés másik szakértője pedig Dr. Boga Péter, szülész-nőgyógyász szakorvos, a győri DUNAMENTI Reprodukciós Központ orvosigazgatója volt, aki több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a meddőségkezelés, asszisztált reprodukció és ambuláns nőgyógyászat területén. 

Az gondolatébresztő beszéd előadója, illetve az eszmecsere moderátora Dr. Szöllősi Katalin volt, aki a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Családgondozási Módszertani Tanszék főiskolai adjunktusa, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának osztályvezetője.

A beszélgetés során a szakértők olyan témákat boncolgattak, mint a férfi és női termékenység és az életkor kapcsolata, hogyan hat az életmód a termékenységre, miért tekinthető napjainkra népbetegségnek a meddőség, milyen okai és következményei vannak a gyermekvállalási életkor kitolódásának, illetve milyen meddőségi kivizsgálási és kezelési lehetőségek vannak. A beszélgetés után a hallgatóságnak is volt lehetősége kérdezni a szakemberektől, majd az eseményt egy jó hangulatú nyereménysorsolás zárta.

A Termékenységtudatosság hete 2024. április 27-én zárult Budapesten a Termékenységtudatosság Napja rendezvénnyel, ahová már célzottan a meddőséggel érintett érdeklődőket várták a szervezők.