Termékenységi zavarok, nemzőképességi problémák

Termékenységi zavarok, nemzőképességi problémák


Termékenységi zavarok, nemzőképességi problémák

A termékenységi ismeretekről szóló filmsorozatunk harmadik részében a termékenységi zavaroknak és a nemzőképességi problémáknak járunk utána. A videóban hallhatunk az életkor szerepéről, a hormonzavarról, a petevezeték átjárhatóságának problémájáról, továbbá a méh rendelleneségeiről.

A sikeres várandósság kulcsa a reproduktív egészség. Szükség van egy egészséges petesejtre és egy egészséges hímivarsejtre, amennyiben a petesejt megtermékenyül, az embrió megfelelő beágyazódásához átjárható petevezetőkre és egy egészséges mélyre van szükség. 

Egy egészséges hormonális egyensúlyban lévő szervezetben a termékenységi zavar okai lehetnek:

Életkor: A nők életkorának előrehaladtával csökken a petesejtek száma, és ezzel párhuzamosan csökken a petesejtek minősége is. Az idősebb életkor a férfiak és a nők esetében is meghosszabbítja a várandósság kialakulásához szükséges időt. 

Hormonzavar: Gyakori, hogy hormonzavarra vezethető vissza a termékenységi probléma, aminek számos oka lehet. Jelentős súlygyarapodás, pajzsmirigy betegség, a férfias jellegű hormonok túlsúlya. Amennyiben ez a hormonális egyensúly felbomlik, az termékenységi zavart okozhat. A spermiumok nem képesek elérni a petesejtet. A természetes megtermékenyítés során a hímivarsejtek a hüvelyből, a méhnyakon keresztül, a petevezetők bejutva termékenyítik meg a petesejtet. Ez az út számos akadállyal nehezített, ezért csak a tökéletes mozgású és külsejű spermiumok járhatnak sikerrel. Általában egymillió hímivarsejt közül mindössze néhány jó telepet sejtik. 

A petevezeték átjárhatósági problémája: Kizárólag egy egészséges petevezető teszi lehetővé, hogy a hímivarsejt a petesejthez jutva megtermékenyíthesse azt, majd a létrejött embrió a mélyben beágyazódhasson. Lezárt petevezetők esetén természetes úton létrejövő várandósság nem lehetséges. A probléma oka lehet gyulladás, korábbi méhen kívüli terhesség, műtéti heg vagy endometriózis. 

A méh rendellenességei: A mióma, a polip, vagy akár a méh fejlődési rendellenessége ultrahang vizsgálattal jól látható. És amennyiben szükséges, kisebb műtéti beavatkozással, mint a has, illetve mélytükrözés eltávolítható.