Ha 28 napos a ciklusom és pontos – mikor vagyok a legtermékenyebb?

Ha 28 napos a ciklusom és pontos – mikor vagyok a legtermékenyebb?


Ha 28 napos a ciklusom és pontos – mikor vagyok a legtermékenyebb?

Dr. Vesztergom Dóra, szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista, IVF szakorvos, a Felelősen Magadért Egyesület égisze alatt működő Hello Termékenységtudatosság (HTT) programban készült kisfilmben beszélt a sikeres fogantatás érdekében történő szexuális együttlét megfelelő időzítéséről.

A szex megfelelő időzítése nagyon fontos, hogy a hímivarsejtek és a petesejt találkozni tudjanak, hogy létrejöhessen az embrió. Az adott hónapban ez lesz a te legtermékenyebb időszakod és ez nem több, mint öt nap. A spermiumok tehát átlagosan 3-5 napon át tudnak életben maradni a női testben, a petesejtnek meg maximum 12 órája van arra, hogy megtermékenyüljön.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy ahol a párok a tüszőrepedés időszakában minden nap együtt vannak, és nem tartalékolják a spermiumot a megfelelő napra, sokkal nagyobb számban lesznek sikeresek várandósság szempontjából, mint akik csak egyszer vagy kétszer próbálkoznak.

Tévhit tehát, hogy a mindennapos szex lecsökkenti a hímivarsejtek számát és rontja a minőséget, ezáltal kisebb a várandósság esélye. Pont az ellenkezője történik, ezért ha gyermeket szeretnétek, akkor minden nap legyetek együtt, de legalább kétnaponta.

Persze, ha ennyire nem szuper a szexuális életetek, érdemes időzíteni az együttléteket. Orvosilag a legjobb és a legpontosabb módszer az úgynevezett ovulációs tesztek használata, amelyekkel vizeletből pontosan meghatározhatod otthon is a tüszőrepedés időpontját. Így mindig pontosan fogod tudni, hogy mikor van a legtermékenyebb napod, azaz mikorra kell szervezned a gyertyafényes vacsorát.

További részleteket találnak a HTT honlapján.