A meddőség egy átmeneti állapot, nem egy stigma

A meddőség egy átmeneti állapot, nem egy stigma


A meddőség egy átmeneti állapot, nem egy stigma

A termékenységi és nemzőképességi zavar éppen akkora problémát jelent Magyarországon, mint nemzetközi viszonylatban. Minden hatodik nő és férfi meddőséggel küzd (a lakosság 17 százaléka), vagyis szakorvosi segítségre van szükségük, hogy vágyott gyermekük megszülethessen, ráadásul az elmúlt 10 év során az érinettek köre nőtt.

Dr. Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője az economix.hu internetes portál kérdéseire válaszolt.

Alapvetően a várandósság esélyét az életkor határozza meg. A gyermekvállalás átlagos életkora a nőknél mára meghaladja a 30 évet, ugyanakkor a termékenység ekkor már csökkenésnek indul. Ez a folyamat 35 éves kor felett jelentősen felgyorsul, és 40 évesen pedig a természetes fogantatás esélye rendkívül alacsony.

A tényezők nagy részét nem tudjuk befolyásolni, ugyanakkor vannak olyan körülmények, amelyek változtatásával eredményesebb lehet a kezelés, vagy akár természetes úton is bekövetkezhet a várandósság. Nélkülözhetetlen a megfelelő étrend, az egészséges életmód.

Az interjúban olvashatunk a meddőségi ellátórendszerről, a kezelések megkezdése előtti várakozási időről, az ivarsejt- és embrió adományozásról és a mesterséges intelligencia szerepéről is.

A teljes beszélgetést megtalálják ITT.