Nagyszabású konferenciát tartottak a női egészség és a digitalizáció jegyében

Nagyszabású konferenciát tartottak a női egészség és a digitalizáció jegyében


Nagyszabású konferenciát tartottak a női egészség és a digitalizáció jegyében

A Health 2.0 Hungary Chapter találkozót immár hatodik alkalommal rendezték meg, ezúttal a Semmelweis Egyetemen. Az egész napos esemény fő támogatója ismét az egyik neves magyarországi gyógyszergyártó cég, amely célul tűzte ki, hogy felkarolja a digitális innovációs gondolkodást a hazai egészségügy területén, és minden lehetséges eszközzel támogatja, hogy a szektoron belül multidiszciplináris együttműködés, szakmai alapú tudásmegosztás és fejlesztés kezdődhessen. A konferencia a #Digitális #NőiEgészségügy területére fókuszált, különös hangsúlyt fektetve a #Fertility, valamint a mesterséges intelligencia, az #AI szerepére. 

Dr. Pavlik Lívia, a Semmelweis Egyetem kancellárja megnyitó beszédében örömét fejezte ki, hogy a konferencia házigazdái lehetnek. Elmondta, a mesterséges intelligencia folyamatosan formálja az orvoslás módját. A ’60-as évektől a termékenységi ráta lassú, de drasztikus csökkenése indult el, amelynek társadalmi-gazdasági okairól beszélt. Ugyanakkor kitolódott az életkor, így a társadalmi korfa is változott.

 

 

 

 

 

Gyarmati Gábor, a Health 2.0 Hungary Chapter alapítója köszöntő beszédében 2007-től eredeztette a konferencia megalakulását, reagálva arra, hogy elindult egy a mai napig tartó és folyamatosan fejlődő digitalizáció, amely érinti az egészségügyet is.

A konferencián számos érdekes előadást hallgathatott meg a közönség. Szó volt többek között IT biztonságról, a mesterséges intelligencia szerepéről az egészségügyben, bemutatásra került továbbá a LUCY alkalmazás, amely egy olyan menstruációs és termékenységi naptár, mely egy nagyszabású endometriózis kutatás keretén belül értesíti a pácienst, amennyiben tünetei alapján fennáll a betegség gyanúja.


Az eseményen jelen voltak az OKFŐ Humánreprodukciós Igazgatóságának munkatársai is.

Dr. Vesztergom Dóra, a Humánreprodukciós Igazgatóság (HRI) vezetője a hazai meddőségkezelési rendszer átalakulásáról, eddigi eredményeiről és a további célokról számolt be. Előadásában elmondta, hogy 2020-tól 100%-os támogatottságúvá váltak az ellátásban használatos gyógyszeres kezelések és állami kézbe került az asszisztált reprodukciós ellátás; a kivizsgálás és a diagnosztikai ellátások közfinanszírozottá váltak, amelyek minden érintett számára elérhetőek, a nők esetében 45 éves korig. 
A HRI igazgatója részletesen ismertette a legfontosabb intézkedéseket is, amelyek között szerepel a területi egyenlőtlenségek csökkentése; a finanszírozási és (jogi) szabályozási rendszer teljeskörű átalakítása; az adatszolgáltatási rendszer átformálása; a szakemberképzés; a reproduktív edukáció; a fertilitás prezervációs ellátás hálózatba szervezése; valamint az eszközbeszerzések, továbbá bemutatta a jövőbeni fejlesztési területeket és célokat. Kiemelte, hogy a hatékonyság növelésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő adatszolgáltatási rendszer kialakítása, amelynek alapjait jelenti a korszerűség, az átláthatóság, a minőségi ellátás, valamint a felülvizsgálhatóság.

A találkozó hagyományosan kerekasztalbeszélgetéssel zárult, amelynek témája A hazai meddőségkezelés lehetőségei és kihívásai a digitalizálódó egészségügyben volt. A beszélgetés résztvevője volt dr. Szöllősi Katalin, a HRI osztályvezetője is, aki kérdésre válaszolva elmondata: amikor egészségügyről beszélünk, számos területen megjelenik a digitalizáció, amelyre az egészségügyi rendszernek válaszolni kell. A páciensek is bekerültek a digitalizáció folyamatába, például applikációkat használnak, nyomon követik online az ellátásukat, leleteiket és menedzselik az időpontjaikat. Igényük lett, hogy aktív részesei legyenek az őket érintő döntéshozatalnak, melynek előnye, hogy úgy érezheti a beteg, nem csak történik vele „valami”, hanem ő maga is dönt.
Dr. Szöllősi Katalin rendkívül fontosnak nevezte az egészségügyi szakmai és informatikai kooperációt mind az ellátásban, kommunikációban, mind az adatszolgáltatás területén. Fontos az adatgyűjtés megfelelő és szabályozott informatikai támogatottsága, az adatvédelem, hiszen rendkívül szenzitív adatok kezeléséről van szó, továbbá a digitalizálódó világban a páciensek erre vonatkozó igényeire történő gyors reagálás.
Hozzászólásában kiemelte: a meddőségi ellátás során az idő rendkívül értékes faktor, ezért mindképp hatékony és transzparens ellátórendszerre, és evidenciákon alapuló célzott edukációra van szükség.