Férfi - Ondóvizsgálat

Ondóvizsgálat

A spermiumok vizsgálata alapvető fontosságú, és célszerű a párok kivizsgálást ezzel kezdeni, mert így elkerülhetjük a pár női tagjának szükségtelen, olykor kellemetlen, időigényes vizsgálatait.

Ondóvizsgálat

A termékenységi problémával küzdő párok körében 30-50 százalékban férfi eredetű nemzőképesség csökkenés (is) igazolható. Ezért a spermiumok vizsgálata alapvető fontosságú, és célszerű a párok kivizsgálást ezzel kezdeni, mert így elkerülhetjük a pár női tagjának szükségtelen, olykor kellemetlen, időigényes vizsgálatait.

A spermaanalízis a férfi nemzőképességének megítélésére szolgáló vizsgálat, mely a minták makroszkópos és mikroszkópos vizsgálatából áll, és képet ad a spermiumok számáról, alakjáról és mozgékonyságáról. Mivel a spermiumok minősége nagyon változó lehet, eltérés esetén szükséges a vizsgálat megismétlése. A teszt számos paramétert vizsgál, közülük a három legfontosabb:

  1. Teljes spermiumszám, koncentráció: A hímivarsejtek száma a teljes mintában, illetve egy milliliternyi spermában
  2. Mobilitás: A hímivarsejtek mozgási típusainak százalékos megoszlása
  3. Morfológia: A megfelelő alakú hímivarsejtek százalékos aránya

Ha a fenti paraméterek közül bármelyik is eltér a normálistól, a pácienst további, andrológiai kivizsgálása válik indokolttá, melynek során szükség esetén további kivizsgálás ill. szükség esetén terápia történik. 
Fontos tudni, hogy a spermaanalízis nem helyettesíti az andrológiai szakvizsgálatot!