Fókuszban a reproduktív egészség

Fókuszban a reproduktív egészség


Fókuszban a reproduktív egészség

A Termékenységtudatosság hete 2024. április 23-tól 27-ig tartó, egyedülálló összefogással megvalósuló, edukációs rendezvénysorozat. Dr. Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának (HRI) vezetője a tv2 Mokka című reggeli műsorában beszélt a részletekről.

A Termékenységtudatosság hetének megszervezésével a célunk az volt, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét a reproduktív egészség fontosságára. Arra, hogy már most - amikor a fiatalok még nem feltétlenül gondolkodnak a gyerekvállaláson - sokat tudnak tenni a megfelelő életmóddal azért, hogy később ne alakuljon ki náluk meddőség és mindenkinek annyi gyermeke születhessen, amennyit szeretne - mondta a HRI igazgatója.

A meddőség hátterében komplex okok állhatnak, ezek közül az egyik meghatározó a kitolódó életkor. Mára jellemzően az első gyermek megérkezésekor az édesanya elmúlt 30 éves. Aki természetes úton több gyermeket szeretne, ekkor már jelentős késésben van.

Az életmód az egyik legmeghatározóbb tényező a siker elérése érdekében. Rendkívül fontos a rendszeres testmozgás, legalább heti 3x30 percben. A megfelelő táplálkozás mellett pedig az ideális testsúly elérésére is törekedni kell.

A teljes beszélgetés visszanézhető ITT.

A Termékenységtudatosság hete részleteit megtalálják ITT.