A meddőség betegség, nem válogat - világszerte minden 6-ból 1 embert érint

A meddőség betegség, nem válogat - világszerte minden 6-ból 1 embert érint


A meddőség betegség, nem válogat - világszerte minden 6-ból 1 embert érint

Termékenységi- és nemzőképességi zavarról akkor beszélünk, ha egy év rendszeres és fogamzásgátlás mentes házasélet ellenére sem jön létre a kívánt terhesség. 35 éves életkor felett már 6 hónap sikertelen próbálkozás után érdemes szakorvoshoz fordulni, 40 éves kor felett pedig szinte azonnal.

Hazánkban jelenleg a gyermekre vágyó párok 15-20 %-a érintett. Magyarországon a gyermekek 2,2%-a már asszisztált reprodukciós eljárások segítségével születik meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy világviszonylatban a felnőttek 17,5%-a termékenységi- és nemzőképességi zavarral küzd, vagyis miden 6 emberből 1 érintett - számolt be a Telex.

A meddőség nem válogat, a WHO tanulmányából kiderül, hogy nincs számottevő különbség a fejlődő és a fejlett országok érintett lakosainak arányában.

A WHO jelentés kitér arra is, hogy az alacsony és a közepes jövedelmű országokban lakó termékenységi- és nemzőképességi zavarral küzdő nők és férfiak bevételeik sokkal nagyobb részét fordítják a kivizsgálásra és a kezelésre, mint a fejlett országokban élők. A legtöbb országban a kezelések nagyrészét a páciensek saját zsebből finanszírozzák, amely jelentős anyagi terhet jelent, sőt akár a kezelésekhez való hozzáférést teszik elérhetetlenné. 

A Kormány döntésének értelmében Magyarországon a meddőségkezelési eljárások, a kivizsgálás közfinanszírozottá tétele, a 100%-os támogatottságúvá vált gyógyszerek miatt széles körben elérhetővé váltak a meddőségi kezelések, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek.