PCOS esetén PCOS esetén milyen típusú diéta javasolt?

PCOS esetén PCOS esetén milyen típusú diéta javasolt?


A policisztás ovárium szindróma (PCO szindróma) a leggyakoribb endokrinológiai probléma, amely minden hetedik fiatal nőt érint. Egy komplex hormonális és szénhidrát anyagcsere problémáról van szó.

A Felelősen Magadért Egyesület keretei között működő Hello Termékenységtudatosság (HTT) programban ebben az évben is folyamatosan elérhetővé válnak új ismeretterjesztő kisfilmek. Demeter Dóra, dietetikus, a HTT szakértője az alábbiakban megtekinthető részben osztja meg a legfontosabb tudnivalókat a PCOS esetén javasolt diétáról.

A PCOS kezelésének alap köve az egészséges és kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres mozgás. Cél az, hogy a páciens ízléséhez, szokásaihoz, hozzáigazítható, hosszútávon fenntartható életmódot alakítsunk ki, ne egy rövid és drasztikus diétától várjuk az eredményt. 

A PCOS-s betegeink 60%-a túlsúlyos, így ebben az esetben a testsúly csökkentése a cél. Fontos, hogy ez egy lassú fogyás, hiszen ez csak így lehet tartós. Az életmódváltás hatékonyabb módszer a tünetek kezelésében. Gyógyszeres kezeléssel nem lehet elkerülni a diétát és a sportot.

További részleteket találnak a HTT honlapján.