A lombikprogram lépései

A lombikprogram lépései


A lombikprogram lépései

A termékenységi ismeretekről szóló filmsorozatunk nyolcadik és kilencedik epizódjában a lombikprogram lépéseit mutatjuk be.

A petefészek stimulációja: Mivel menstruációs ciklusonként általában csak egy petesejt érik meg, a lombikkezelés során hormonálisan stimulálják a petefészkeket, ily módon viszont akár 10-15 petesejtet is lehet nyerni. A hormoninjekciókat minden beteg más és más dózisban, személyre szabottan kapja. Ahhoz, hogy a petesejtek érését nyomon kövessék, 2-3 naponta szükséges ultrahangvizsgálatot végezni, illetve vérvétel is történik hormonmeghatározás céljából. 
A páciensek egy része érzékenyen reagál a stimulációra, ilyenkor előfordulhat, hogy a kelleténél több tüsző érik meg. Hiperstimuláció esetén a petefészkek megnagyobbodnak, hasi fájdalom jelentkezik és hányinger is kísérheti a folyamatot; ekkor tüneti, támogató kezelés adható.

A petesejtek leszívása: A petesejtek leszívása egy hüvelybe helyezett ultrahang és egy úgynevezett punkciós tű segítségével történik, műtéti körülmények között, általában rövid altatásban. A szakorvos, a hüvelyen keresztül egy hosszú tű segítségével, ultrahangos ellenőrzés mellett, sorban szúrja meg a petefészkekben található tüszőket. A tüszőfolyadékot a petesejttel együtt leszívja, kémcsőben felfogja, és az embriológiai laboratóriumba juttatja.
Az átlagosan negyedóráig tartó petesejtnyerés összességében biztonságos eljárás, nagyon kis számban fordulnak elő szövődmények, amelyek kezelhetők.

A petesejtek megtermékenyítése: A leszívott petesejt a tüszőfolyadékkal együtt az embriológiai laboratóriumba kerül. Az embriológus a petesejteket egy speciális tápoldatba helyezi, ezt követően egy inkubátorba kerülnek. Ezzel egyidőben a pár férfi tagja által adott ejakulátumból kinyerik és átmossák a termékenyítésre alkalmas, jól mozgó spermiumokat. 
A hagyományos megtermékenyítés, vagyis IVF esetén a spermiumokat nagy koncentrációban a petesejtekre engedik, majd egy éjszakára visszahelyezik az inkubátorba, a megtermékenyítés tehát a természetes körülményekhez hasonlóan jön létre. 
Az ICSI eljárás esetén egyetlen spermium kerül felszívásra, amit a petesejtbe juttattnak, majd a megtermékenyített petesejteket éjszakára az inkubátorba helyezik és másnap reggel ellenőrzik az eredményt.

Az embriók tenyésztése: A lombikeljárás során a petevezetőkhöz és a méh nyálkahártyájához hasonló élettani körülményeket biztosítanak az embriók fejlődéséhez. Az osztódás során az embriók szelektálódnak, a rossz minőségű, gyenge embriók megállnak a fejlődésben. A leszívott petesejtek körülbelül 70 százaléka termékenyül meg és indul osztódásnak, de ezeknek nagyjából csak a fele jut el az 5.-6. napig, azaz a blasztociszta állapotig. 

Embrióbeültetés: Az embriók beültetése, vagyis az embriótranszfer leggyakrabban a petesejt-leszívást követő 3. vagy 5. napon történik. Az embriókat műanyag katéter segítségével, a méhnyakon keresztül a méh üregébe helyezik. 35 éves kor alatt, kiváló minőségű blasztociszta esetén egy embrió beültetése javasolt, ezt követően további hormonpótlás szükséges. Terhességi tesztre, vérvételre a beültetéstől számított 14. napon kerül sor, amennyiben ez pozitív eredményt mutat, két hétre rá ultrahangos vizsgálatot végeznek.