Férfi oldalról felmerülő meddőség esetén miért segíthet a lombik?

Férfi oldalról felmerülő meddőség esetén miért segíthet a lombik?


Férfi oldalról felmerülő meddőség esetén miért segíthet a lombik?
 
Dr. Buzder Tímea, embriológus, a Felelősen Magadért Egyesület égisze alatt működő Hello Termékenységtudatosság (HTT) programban készült kisfilmben beszélt arról is, hogy a meddőségek hátterében milyen arányban szerepel a férfi oldali probléma.

A meddőségek hátterében 40%-ban férfi eredetű probléma áll. A környezeti és más hatásoknak köszönhetően a férfiak nemzőképessége is sokat romlott, igaz, erről általában kevesebb szó esik, mint a petesejtminőségről. Fontos tényező a férfiak életkora, aminek előrehaladtával a megtermékenyítő képesség romlik.
 
A férfi meddőség hátterében a spermaanalzis paramétereinek romlása (spermiumok száma, mozgása, morfológiája), valamint funkcionális problémák állhatnak (pl. a spermium nem tud a petesejthez kötődni és nem tud termékenyíteni).
 
A háttérben húzódó okok a férfiak esetében is - megfelelő és alapos kivizsgálások után - sok esetben egyszerűen és eredményesen kezelhetők, illetve szükség esetén időben elkezdhető a személyre szabott asszisztált reprodukciós eljárás.
 
Rossz spermakép esetén, termékenyítés során ICSI eljárás alkalmazható, ezzel a mikromanipulációs technikával az embriológus juttatja be a spermiumot a petesejtbe.
 
További részleteket találnak a HTT honlapján.