Iskolai edukáció - a reproduktív egészség oktatása

Iskolai edukáció - a reproduktív egészség oktatása


Iskolai edukáció - a reproduktív egészség oktatása 

Dr. Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának (HRI) vezetője a Heti TV Pirkadat című műsorának vendégeként beszélt a termékenységi- és nemzőképességi zavarral érintettek köréről, a meddőségkezelésben vállalt állami szerepvállalásról, a vármegyei meddőségi szakambulanciák létrehozásáról, a szakember képzésről és a reproduktív egészség oktatásának jelentőségéről.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből kiderült, hogy világviszonylatban a felnőttek 17,5%-a termékenységi- és nemzőképességi zavarral küzd, vagyis miden 6 emberből 1. Magyarországon minden ötödik párkapcsolatban nehézségbe ütközik a tervezett teherbeesés, és növekvő tendencia figyelhető meg ezen a téren, ahogyan az egész világon.

Az állam 2018 óta vállal egyre nagyobb szerepet a meddőségkezelési hálózat fejlesztésében. A Humánreprodukciós Igazgatóság a termékenységi és nemzőképességi zavarok kezelési rendszerének fejlesztésével foglalkozik, amelynek célja a hatékony és eredményes ellátórendszer; a hozzáférés növelése - közfinanszírozott formában - az érintettek számára; minden érintett számára biztonságos ellátás; a lehető legrövidebb idő alatt elérhető rendszer.

A páciensek érdeke a területi egyenlőtlenségek csökkentése. Ennek érdekében - a tervek szerint - vármegyei meddőségi szakambulanciák nyílnak, ahol az érintettek gyakorlatilag az alapellátás részeként azonnali segítséget, kivizsgálást kapnak, akár nők, akár férfiak.

A meddőségi ellátásban részt vevő szakemberek számára specializált képzés eddig nem volt elérhető Magyarországon. A szakemberek az ellátáshoz szükséges tudást hosszú idő alatt a gyakorlatban sajátították el. Az ellátás folyamatossága és magas színvonalon tartása, illetve a megfelelő számú szakember gárda biztosítása érdekében új képzések kidolgozását és bevezetését készítette elő a HRI.

Az életkornak, valamint a nők és a férfiak életmódjának meghatározó jelentősége van abban, hogy egy pár természetes úton szülővé válhat. A gyermekvállalás átlagos életkora a nőknél mára meghaladja a 30 évet, holott a termékenység ekkor már csökkenésnek indul. Az élekor mellett vannak más befolyásoló tényezők is, mint például a környezeti hatások, vagy az életmód. Ezért is lenne nagyon fontos az iskolai edukációba is bevezetni a reproduktív egészség oktatását, ahogyan tették azt sikerrel Nagy-Britanniában vagy Dániában.

A teljes beszélgetés visszanézhető itt:

A beszélgetés-sorozat korábbi részei visszanézhetők itt: