Július 11. - Népesedési Világnap

Július 11. - Népesedési Világnap


Július 11. - Népesedési Világnap

1987. július 11. volt az a nap, amikor a Föld népessége elérte az ötmilliárdos lélekszámot. Két évvel később az ENSZ Fejlesztési Programjának aláírásával megszületett egy új nemzetközi jeles nap, a Népesedési Világnap, amelyet minden évben, ezen a napon tartanak meg. A Föld lakossága jelenleg 8 121 136 222 fő.

A Központi Statisztikai Hivatal prognózisa szerint 2070-re India, Kína és Nigéria áll majd a legnépesebb országok listájának az élén. Indiában közel 1,7 milliárdan, Kínában nem egészen 1,1 milliárdan, míg Nigériában 474 millióan élnek majd. Az Európai Unió tagállamai közül mindössze Németország és Franciaország kerülhetett fel erre a listára: előbbi nem egészen 74 milliós, míg utóbbi közel 64 milliós lakosságával. Nigéria várhatóan 2050-ben veszi majd át a dobogó harmadik helyét az Amerikai Egyesült Államoktól.

A népességszám változása mellett azonban fontos a társadalom elöregedéséről is szót ejteni. Érdemes felidézni a 2024. március 7-én a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), a Nők, menyasszonyok, anyák - tervekből valóság?! című szakmai találkozót, ahol levetítették Stephen J. Shaw, a „Születési szakadék - Gyermektelen világ” („Birthgap - Childless World”) című filmjét, amelyet követően a rendező tartott előadást, felhívva a figyelmet a nem tervezett gyermektelenség problémájára.

Ahogyan arról - a CNN amerikai hírportál összeállítása alapján - honlapunkon is beszámoltunk, a csökkenő termékenységi mutatók már régóta felkeltették a közgazdászok figyelmét. A termékenységi válság itt van, és ez véglegesen megváltoztatja a gazdaságot című összeállítás szerint a szakemberek attól tartanak, hogy az elöregedő társadalmakban csökken a munkaerőkínálat, tovább súlyosbodhat az infláció, felborulhat a fogyasztói kultúra. Mindezektől pedig függ a gazdaság, és túlterhelhetik az idősödő népesség gondozását célzó kormányzati programokat.

Facebook oldalunkon további érdekességeket találnak a mai napról: