Aktuális

Aktuális

Változások a meddőségi ellátásban

Változások a meddőségi ellátásban


Változások a meddőségi ellátásban
 
Dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára és Dr. Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának (HRI) vezetője a Budai Meddőségi Centrumban tájékoztatták a sajtó képviselőit a hazai meddőségi ellátásban elért eredményekről, változásokról és a jövőbeni tervekről.
 
A BM államtitkára elmondta: a meddőségi kivizsgálások jobb elérhetősége érdekében még ebben az évben nyolc meddőségkezelési szakambulanciát hoznak létre az országban, azon vármegyei kórházak nőgyógyászati osztályán, ahol a vármegyében nincs meddőségi centrum. Takács Péter kiemelte: a cél, hogy ezeken a szakambulanciákon mind a nők, mind a férfiak vizsgálatai elvégezhetők legyenek, és adott esetben - a lombikeljárás kivételével - minden egyéb beavatkozásra is lehetőség legyen. Továbbá bővül azon gyógyszerek köre, amelyeket 100 százalékos társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel a kezelésben résztvevőknek.
 
Dr. Vesztergom Dóra emlékeztetett, hogy az új szakmai koncepció kialakításánál fontos szempont volt a kivizsgálásokhoz és kezelésekhez való hozzáférés megkönnyítése. Továbbá elmondta, hogy az asszisztált reprodukciós ellátás rendkívüli fejlődésen ment át az utóbbi évtizedekben. Ezért is fontos, hogy pénzt, erőforrást és képzést „tegyenek a rendszerbe”. A cél, hogy három éven belül minden vármegyei kórházban elérhető legyen egy úgynevezett meddőségi alapellátás. A HRI igazgatója a költségekről és a kezelésekről elmondta: eddig egyénenként öt embrióbeültetést finanszírozott a társadalombiztosítás, most öt stimulációt és az abból létrejött összes embrió beültetését fedezi az állam.
 
A sajtótájékoztatóról készült teljes beszámoló elolvasható a hirado.hu oldalon.