Hagyományos értelemben vett várólistáról nem beszélhetünk

Hagyományos értelemben vett várólistáról nem beszélhetünk


Hagyományos értelemben vett várólistáról nem beszélhetünk

A kezeléseket és a kapcsolódó vizsgálatokat a női páciensek biológiai ciklusainak figyelembevétele mellett lehet csak végezni. A kivizsgálás az első konzultációval kezdődik, majd jellemzően a páciens menses-ciklusától függően 30-60 nap telik el addig, amíg az IVF-program elindulhat. Ezen időtartam alatt történnek a szükséges vizsgálatok, amelyek már a kezelés részét képezik, ami akár több évig is tarthat, egyéntől függően.

Jellemzően 3-4 ciklus lombikkezelésre is szükség lehet egy egészséges gyermek megszületéséhez, hiszen az élveszülések aránya nő az elvégzett kezelések számával. Az asszisztált reprodukciós kezelések sikerességét az életkor határozza meg. A nőknél az életkor előrehaladtával, (30-35 éves korban) kis mértékben, de fokozatosan csökken a termékenység, majd 35 éves kor felett ez a folyamat felgyorsul. A meddőségi kezelésre kerülő párok átlagéletkora pedig fokozatosan nő, tehát az életkor kérdése egyre fontosabb.

Irodalmi adatok alapján a páciensek közel fele két sikertelen lombik ciklust követően abbahagyja a kezelést, egyharmaduk pedig már az első kezelést követően. A sikertelen próbálkozások, a bizonytalanság, a terhességek elvesztése, a fizikai fájdalom, a mellékhatásoktól való félelem azonban mind növelik annak a kockázatát, hogy a páciensek idő előtt abbahagyják a kezelést.

Rendkívül fontos tehát a páciens megfelelő tájékoztatása a kezelésekről, a lehetséges szövődményekről, a lombikprogram „útjáról”, arról, hogy egy gyermek megszületéséhez általában több ciklus lombikkezelés szükséges. Fontos a pszichés vezetés, és a személyre szabott, őszinte kommunikáció. A pácienseket közvetlenül be kell vonni a döntéshozatali folyamatokba, hogy olyan kezelési stratégiát válasszon, melynek eredményességéről tisztában van, és megfelel az elvárásainak.  Rendkívül fontos, hogy ne legyen a páciensnek negatív élménye, és ne hagyja abba a kezelést egy-két ciklus lombikkezelést követően, ezáltal több vágyott gyermek születhet meg.