A hormonális kivizsgálás, a laborvizsgálat és a tüszőérés vizsgálata

A hormonális kivizsgálás, a laborvizsgálat és a tüszőérés vizsgálata


A hormonális kivizsgálás, a laborvizsgálat és a tüszőérés vizsgálata

A termékenységi ismeretekről szóló filmsorozatunk ötödik részében is annak jártunk utána, hogy mi történik a lombikintézetben? A videóban ezúttal többet megtudhatunk a hormonális kivizsgálásról és a laborvizsgálatról, valamint a tüszőérés vizsgálatáról.

Hormonális kivizsgálás, laborvizsgálat: Néhány alapvető vérvizsgálat segíthet diagnosztizálni a hormonháztartás zavarait, amelyek a termékenységi zavarok hátterében állhatnak. A női ciklus irányításáért felelős hormonok vizsgálatát a menstruációs ciklus kezdetén kell elvégezni, a 2. és az 5. nap között, illetve a ciklus második felében történhet progeszteron meghatározás a megfelelő tüszőérés és a tüszőrepedés, valamint a sárgatest funkció igazolására. Amennyiben szükséges, és azt a páciens anamnézise indokolja, ezt a laborvizsgálatot más kivizsgálással is kiegészíthetik.

A tüszőérés vizsgálata: Fontos vizsgálni, hogy egy menstruációs ciklusban történik-e ovuláció, azaz tüszőrepedés, amely során az érett, megtermékenyítésre alkalmas petesejt a petevezetőbe jut. A ciklus első felében ultrahanggal jól követhető a tüszőérés és pontosan meghatározható a tüsző repedésének időpontja is. A termékenységi zavar hátterében gyakran a tüszőéréssel kapcsolatos rendellenesség áll. Ennek zavara esetén a hormonális stimuláció és a ciklus hormonális támogatása jelenthet megoldást, de szóba jöhetnek nem gyógyszeres megoldások is, például az életmódváltás, fogyás.

Előfordulhat, hogy a pontos diagnózis felállításához kisebb műtéti beavatkozással járó hastükrözés vagy méhtükrözés válik indokolttá. Időnként szükség lehet a méhnyálkahártya szövettani vizsgálatára, elsősorban krónikus méhnyálkahártyagyulladás kizárása céljából.