A fogantatás férfi szemszögből

A fogantatás férfi szemszögből


Kell-e magunkat tartalékolni babaprojektnél? Hányszor érdemes együtt lennünk? Van-e optimális szám? - ezekre a kérdésekre is választ adott Dr. Takács Tamás, andrológus-urológus, a Felelősen Magadért Egyesület keretei között működő Hello Termékenységtudatosság (HTT) programban készült kisfilmben.

A sikeres fogantatáshoz a szexuális együttlét megfelelő időzítése nagyon fontos, hogy a hímivarsejtek időben eljuthassanak a petesejthez és megtermékenyíthessék azt.

A petesejt a tüszőrepedést követő 12-24 órán belül termékenyíthető meg, míg a hímivarsejtek a női testben 3-5 napig életképesek. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett termékenységi ablak maximum 5-6 nap lehet, amelynek az utolsó napja az ovuláció napja.

Így először is tudnunk kell, hogy mikor következik be a tüszőrepedés, ami nem mindig határozható meg könnyen és az azt megelőző 2-4 napban történő megfelelő gyakoriságú együttlét a leghatékonyabb.

De mit is jelent a megfelelő gyakoriságú? Nemzetközi tanulmányok alapján, az ejakulátumban található spermiumok mennyisége és minősége szerint az optimális gyakoriság az egy-két naponta történő együttlét. Az ennél sűrűbb ondótávozás a spermiumok számának, a sokkal ritkább ejakuláció pedig a minőségének a rovására mehet.

Tévhit tehát, hogy a hosszú önmegtartóztatás vagy tartalékolás javítaná a teherbeesési esélyeket, sőt inkább hátrányos.

További részleteket találnak a HTT honlapján.