November 17. - A koraszülöttek világnapja

November 17. - A koraszülöttek világnapja


November 17. - A koraszülöttek világnapja

A Magyarországon a csecsemők 9%-a koraszülöttként jön világra, vagyis minden 10 újszülött közül 1 érintett, azaz a terhesség 36. hete előtt születik meg. Napjainkban már az 500 grammal született csecsemőknek is van esélyük az életben maradásra, amennyiben megkapják az ehhez szükséges ellátást. Akár a 22-23. hétre született babák túlélését is biztosítani tudja az orvostudomány, de ez minél korábban történik, annál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki szövődmény.

Koraszülés gyakorlatig minden várandós nőnél előfordulhat, ugyanakkor azoknál nagyobb az esélye, akiknél fennáll valamilyen rizikófaktor, illetve már volt koraszülésük. Az esetek mintegy felénél nincs azonosítható kiváltó ok, spontán bekövetkezhet.

A meddőségi kezelések (IVF) során is kiemelt jelentőséget kap az ikerterhességek arányának csökkentése, amelynek egyik lehetséges következménye a vágyott gyermek idő előtti világra jötte. Ikerterhesség esetén jelentősen megnő a koraszülés és további szülészeti szövődmények kialakulásának esélye, vagyis orvosszakmai szempontból kockázatot hordoz több embrió egyidejű beültetése.
A finanszírozási rendszer szabályozásának átalakításával lehetővé vált, hogy az embriók egyesével és akár havonta kerüljenek beültetésre.
Szintén fontos kiemelni, hogy a rövidesen hatályba lépő változások szerint, 36 éves kor alatt történő embrióbeültetés során, az első alkalommal (5-7 napos, blasztociszta stádiumú embrió esetén) egy, egyéb esetben legfeljebb kettő, 36 éves kortól pedig legfeljebb kettő embrió ültethető be egyidejűleg. 3 embrió egyidejű beültetésére továbbra is csak szigorúan szabályozott, kivételes esetben lesz lehetőség.

További cikkek és beszélgetés:
szimpatika.hu - November 17. a koraszülöttek világnapja
koraszulottmento.hu  - November 17. a koraszülöttek világnapja!
hirtv.hu - Napindító – Koraszülöttek világnapja