Nagyszabású orvos-szakdolgozó találkozó volt a Budapesti Operettszínházban

Nagyszabású orvos-szakdolgozó találkozó volt a Budapesti Operettszínházban 


Nagyszabású orvos-szakdolgozó találkozó volt a Budapesti Operettszínházban

Teltházas érdeklődés mellett zajlott 2024. április 26-án a Budapesti Operettszínházban az Együtt a Magyar Szülészetért 2024. Konferencia és a XXII. Tauffer Vilmos Továbbképző Tanfolyam. Az orvosi és szakdolgozói közös továbbképzés a szakmai előadások mellett a résztvevők számára lehetőséget biztosított eszmecserére is.

Az Életminőségért Alapítvány szervezésében megvalósult esemény fővédnöke Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár (Kulturális és Innovációs Minisztérium) volt, moderátorként közreműködött Prof. Dr. Rigó János tanszékvezető, egyetemi tanár, az MTA doktora (Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikai Ismeretek Tan-szék).

A rendezvény első perceiben Dr. Mag Olga főszervező felidézte, hogy milyen különleges lehetőség volt, amikor a pandémiás időszakot követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítséget adott a találkozó megszervezéséhez, míg ezúttal a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásának köszönhető, hogy a sorozat folytatódik

Hornung Ágnes államtitkár örömét fejezte ki, hogy ilyen nagyszámú érdeklődő jelent meg, amely még a Családokért Felelős Államtitkárságot érintő rendezvények között sem gyakran fordul elő. Ez is azt mutatja, hogy ez egy milyen gyönyörű szakma és mennyire összetett, amely az élet erejével, a születéssel foglalkozik.

IVF kezelés az állami egészségügyben - ezzel a címmel tartott előadást Dr. Vesztergom Dóra, szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós Igazgatóságának (HRI) vezetője. 

 • A HRI igazgatója örömmel tett eleget a felkérésnek, hogy részt vegyen ezen a konferencián és előadóként egy egészen más megvilágításba helyezze az asszisztált reprodukciós kezeléseket, azzal a céllal, hogy gondolkodjanak „nagyban”, mit lehet tenni a meddő pároknak nyújtott segítségen túl, hiszen jelentős demográfiai eredményeket lehet elérni.
 • A „családtervezés” a fogamzásgátlásra, a nem kívánt terhességek elkerülésére, a terhesség megszakításra fókuszált. Amikor a termékenységi ráta (TTA) viszont 2,1 alá csökken, a népesség nem növekszik, a tárdalom öregszik. 2017-ben pedig már az egész világon elértük ezt a reprodukciós arányt. Szintén figyelemreméltó adat, hogy mára minden 3. nő lesz gyermektelen, mindez 15 évvel ezelőtt csak minden 7. nő esetében volt igaz. Nem az a probléma, hogy a nők nem szülnek 3 vagy 4 gyermeket, hanem az, hogy egyet sem. Magyarországon már az 1990-es években a megfelelő TTA alatt voltunk, mára 24 százalékkal vagyunk a reprodukciós szint alatt. Ma a hazai TTA 1,51.
 • A meddőség olyan betegség, amely - az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján - minden 6. reproduktív korú nőt és férfit érint, amely szorongást, depressziót, párkapcsolati zavarokat válthat ki, mindemellett társadalmi elszigeteltséghez vezethet. A meddőség népbetegség. Ha 35 év alatt 12 hónap, 35 év felett 6 hónap védekezés mentes, rendszeres együttlét ellenére a várandósság nem jön létre, meddőségről beszélhetünk.
 • A születésszámot növelő intézkedések között kell említeni a területi egyenlőtlenségek csökkentését, a szakember képzést, a reproduktív edukációt, mint prevenciós lehetőséget és a bioetikai kérdések tisztázását (ivarsejt donáció és szociális fagyasztás).

További előadások foglalkoztak - többek között - az alábbi témakörökkel is:

 • A korszerű szülésznőképzés főbb irányvonalai
 • HPV: Fókuszban a férfiak!
 • Együtt a Magyar Szülészetért - a területi védőnők szerepe, feladatai
 • A méhnyak ultrahang vizsgálatának szerepe a várandósgondozás során
 • Aranyóra - jótékony hatások, az anya és újszülött támogatása az ösztönös kilenc stádium során
 • Ikrek szoptatástámogatásának kihívásai és lehetőségei
 • Robotsebészet a szülészet-nőgyógyászatban