Petefészek-stimuláció

Petefészek-stimuláció


Petefészek-stimuláció

A termékenységi ismeretekről szóló filmsorozatunk tizenegyedik epizódjában a különböző típusú stimulációs gyógyszereket és azok beadását mutatjuk be.

Többféle stimulációs gyógyszer létezik, amelyek között a beadáshoz szükséges eszközök használatában lehetnek eltérések. Mivel a petefészek válaszreakciója betegenként nagyon eltérő lehet, így a gyógyszerek adagolását minden esetben a kezelőorvos által adott utasítások alapján kell végezni.

A stimulációs gyógyszereket jellemzően szobahőmérsékleten, napfénytől védett helyen kell tárolni, felbontást követően viszont hűtőszekrénybe (nem fagyasztóba) kell helyezni.

A beadásra viszont szobahőmérsékletű állapotában kerülhet sor, így adott esetben szükséges a beadás előtt 30 perccel kivenni a gyógyszert a hűtőszekrényből.

A következőkben két típusú injekciót mutatunk be, az
- oldatos injekciót, és a
- toll (pen) segítségével beadható injekciót.

Oldatos injekció:

Por állagú gyógyszer, amelyet beadás előtt fel kell oldani. A feloldáshoz használandó folyadék az adott gyógyszerrel együtt kerül csomagolásra ampullában vagy üvegcsében. Fontos, hogy egy alkalommal csak a szakorvos által előírt mennyiség kerüljön beadásra.

A port tartalmazó üvegről el kell távolítani a védőkupakot, valamint az oldószert tartalmazó üvegcséről a védőkupakot. Ampulla esetén a jelölt ponton fel kell törni azt.  A fecskendőre rá kell helyezni a tűt, majd eltávolítani annak védőkupakját. Ezt követően szívja fel az oldószert, majd szúrja a tűt a port tartalmazó üveg gumidugójának közepébe és lassan nyomja bele a folyadékot, ügyelve a buborékképződés elkerülésére. Rázza össze, a por kb. 2 perc alatt átlátszó oldat lesz, ügyeljen rá, hogy feloldatlan részek ne maradjanak benne. Az elkészített oldatos injekciót azonnal fel kell használni.

Fordítsa fejjel lefelé az üveget és szívja fel az előírt mennyiséget. A beadáshoz szükséges a tű cseréje egy új, steril beadó tűre. Légtelenítse az injekciót. Ha egy csepp megjelenik a tű végén, akkor a légtelenítés sikeres volt. Ezután következhet a gyógyszer beadása.

Toll (pen) segítségével beadható injekció:

A beadó tollat használat előtt ellenőrizni kell, győződjünk meg róla, hogy az injekció szavatossági ideje nem járt le. Nincs repedés a műanyagon és nem törött a tűzár. Fontos megnézni, hogy a fecskendőben lévő folyadék tiszta-e, nincsenek-e benne lebegő részecskék. Ha az elmondottak alapján bármilyen rendellenességet tapasztal, ne használja a fecskendőt és vegye fel a kapocslatot kezelőorvosával.

Végül ellenőrizze az adag kijelzőn, hogy nullát mutat-e. Ha nem, forgassa el a gombot az óramutató járásával ellentétes irányba, amíg az nullát nem mutat. Majd állítsa be az előírt mennyiséget.

Ezután törölje le a toll hegyét alkoholos törlőkendővel, és rögzítse a tűhegyet. Ellenőrizze még egyszer, hogy az előírt mennyiséget állította-e be. Végül következhet a gyógyszer beadása.

Az injekció beadása:

Az injekció beadása előtt alaposan kezet kell mosni. A beadás helyét alkoholos tisztítóval fertőtleníteni kell, javasoltan a köldök mellett vagy alatt 3 ujjnyi távolságban. Fontos, hogy ne mindig ugyanoda szúrjunk, ezzel is kerülve a bőrirritációt. Olyan bőrfelületen nem szabad beadni a gyógyszert, ahol érzékeny, kipirosodott, sérült vagy tapintása kemény.
Az injekció beadásához tartsa az egyik kezében a fecskendőt vagy tollat, másik kezével pedig szorítsa össze a bőrredőt az injekció beadásának helye körül. Ide szúrja a tűt 45-90 fokos szögben. Lassan nyomja be a fecskendő dugattyúját vagy nyomja meg a toll végén található gombot és ezzel beadja az injekcióban lévő gyógyszert. Utána számoljon el háromig, engedje el a bőrt, amelyet összefogott, húzza ki a tűt és erősen nyomja le az injekciós területet egy gézlappal.

Az egyszer használatos tűt veszélyes hulladékként megfelelő módon dobja ki.