Hogyan vizsgálják a férfiakat?

Hogyan vizsgálják a férfiakat?


Hogyan vizsgálják a férfiakat?

A termékenységi ismeretek bővítésének céljával készült videósorozatban kitértünk a férfiakat érintő vizsgálatokra is: a fizikai- , és ondóvizsgálat, valamint az invazív eljárások témakörét járja körbe a sorozat 6. része, melyet alább lehet megtekinteni.

A környezeti, életmódbeli és egyéb hatásoknak köszönhetően a férfiak nemzőképessége is sokat romlott. A sikertelenségek 21-40%-ban ezzel magyarázhatók, ezért a spermiumok vizsgálata alapvető fontosságú.

Ondóvizsgálat: A spermaanalízis a férfi nemzőképességének megítélésére szolgáló vizsgálat. Képet ad a spermiumok számáról, alakjáról és mozgékonyságáról. A teszt számos paramétert vizsgál, közülük a három legfontosabb:
1. a teljes spermiumszám és koncentráció,
2. a motilitás, azaz a hímivarsejtek mozgási típusainak százalékos megoszlása,
3. valamint a morfológia, vagyis a megfelelő alakú hímivarsejtek százalékos aránya.

Ha a fenti paraméterek közül bármelyik eltér a normálistól, a páciens további, andrológiai kivizsgálása válik indokolttá. 

A fizikai vizsgálat során az urológus vagy andrológus szakorvos ellenőrzi a férfi nemi szervek anatómiai épségét.

Emellett a herék, mellékherék, ondóvezeték, hímvessző, ondóhólyag és prosztata ultrahangos vizsgálatára is sor kerülhet, amit kiegészíthet a hormonszintek vérből történő meghatározása, valamint olyan genetikai vizsgálat, amely speciális kromoszómális eltérésekre deríthet fényt. Amennyiben indokolt, szükség lehet a spermiumok funkcionális ellenőrzésére is. Fertőzésgyanú esetén biokémiai tesztek, immunológiai eltérések miatt pedig további immunológiai tesztek elvégzése javasolt.

Invazív eljárások: Anatómiai eltérések, illetve a legsúlyosabb férfi nemzőképességzavarok esetén szükség lehet műtéti beavatkozásra, ez azonban mindenképpen a terápiás lépések részeként végzendő.