Nő - Invazív vagy műtéti vizsgálatok

Invazív vagy műtéti vizsgálatok

Méhtükrözés (hiszteroszkópia), hastükrözés (laporoszkópia).

Invazív vagy műtéti vizsgálatok

A termékenységi zavarok hátterében álló egészségügyi tényezőket ma már nagy alapossággal, fájdalommentes vizsgálatokkal derítik ki a szakemberek, ezért gyanú esetén minél hamarabb érdemes orvoshoz fordulni.

Méhtükrözés (hiszteroszkópia)
A hiszteroszkópia a méhüreg vizsgálatára alkalmas eljárás. Egy vékony csővel egy kis kamerát vezetnek be a méhüregbe, műtéti, steril körülmények között. Amennyiben a méhüregben elváltozás van, ami lehet mióma, polip, sövény vagy összenövések, akkor azt el is lehet távolítani ezzel az eszközzel. A petevezetők vizsgálatára nem alkalmas ez az eljárás.

Hastükrözés (laporoszkópia)
Az altatásban végzett laparoszkópia elvégzése során elsősorban a női kismedencei szerveket vizsgálják meg. A petevezetők átjárhatósága mellett így különféle elváltozások is diagnosztizálásra kerülhetnek, beleértve az endometriózist, az endometriózis vagy gyulladás talaján kialakuló összenövéseket, anatómiai eltéréseket. A módszer sebészeti beavatkozások elvégzésére is alkalmas, mint például az összenövések oldására, a miómák sebészeti eltávolítására, az endoemetriózis műtéti megoldására.