Aktuális

Aktuális

Tanácsok helyett, mi az, ami valóban segíthet, ha nem jön a baba?

Tanácsok helyett, mi az, ami valóban segíthet, ha nem jön a baba?


Tanácsok helyett, mi az, ami valóban segíthet, ha nem jön a baba?
 
Jankáné Rácz Marietta, önismeret segítő, a Felelősen Magadért Egyesület keretei között működő Hello Termékenységtudatosság (HTT) programban készült kisfilmben megosztotta gondolatait arról is, hogy mi jelenthet valódi segítséget, amikor minden szándék ellenére, nem érkezik a vágyott gyermek.

 Lehet, hogy ezeket a tanácsokat gyakran a közeli hozzátartozóidtól, ismerőseidtől kapod, akiket időről-időre szeretnél beavatni a babára várásod történetébe, talán pont a mélypontokba. Ilyenkor gyakran már akkor megkapod ezeket a mondatokat, mikor még igazán bele sem merültél a mondandódba.
 
A mondatok hallatán aztán tudatosodhat benned, hogy na, most sem jön el a várt megkönnyebbülés, esetleg egy kis pátyolgatás. Lehet, hogy ki sem tudod fejezni, milyen csalódott vagy emiatt, sőt az is előfordulhat, hogy el is kezded hibáztatni saját magadat: „bizony ez az igazság, én vagyok a hibás, mert rá vagyok görcsölve, mert bárhogy is akarom, nem megy az a fránya elengedés”. Ugye, hogy mekkora paradoxon az elengedés akarása? Működhet ez egyáltalán?
 
Mi segíthet ebben a helyzetben? Nézd meg, hogy milyen reakciót várnál attól az embertől, akivel éppen meg szeretted volna osztani a nehézségedet. Lehet, hogy igazából csak arra vágysz, hogy csendben meghallgasson és megerősítsen, hogy melletted áll.
 
Ő viszont lehet, hogy úgy érzi, azzal tud segíteni, ha az általa jó tanácsnak szánt gondolatait osztja meg veled. Segíts neki, hogy valóban támogatni tudjon téged. Mondd el neki, mire lenne szükséged. Beavathatod akár abba is, mit indít el benned egy ilyen, vagy ehhez hasonló tanács, majd ezután megkérheted rá, hogy adja meg neked azt, amire tőle ilyenkor vágysz. Hozok erre egy példát: „Az, hogy ezt hallom tőled, erős feszültséget, szomorúságot és még dühöt is okoz nekem. Arra kérlek, ha máskor mesélek neked, egyszerűen csak hallgass végig, ölelj át, mert ezzel érzem, hogy mellettem vagy.”
 
Figyelj befelé, keresd meg a valódi szükségletedet, és bátran fejezd ki! Hidd el, működni fog!
 
További részleteket találnak a HTT honlapján.