Vármegyei meddőségi szakambulanciák nyílnak

Vármegyei meddőségi szakambulanciák nyílnak


Dr. Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának (HRI) vezetőjét az InfoRádió megkeresésére beszélt arról is, hogy a hazai meddőségi ellátásban rejlő lehetőségekről miért hiányosak a köztudatban az általános ismeretek.

Nemzetközi vizsgálatok is kimutatták ezt, és a jelenség leginkább a gyermekvállalással kapcsolatos edukációs hiányra vezethető vissza - mondta a HRI vezetője.

A meddőség körül van általánosságban egy tabusítás. Ez egy rendkívül érzékeny téma, és a magyar társadalomra jellemző, hogy nehezen beszélünk erről, pedig rendkívül gyakori, minden 6. férfit és nőt érint - hívta fel a figyelmet Dr. Vesztergom Dóra.

A beszélgetésben elhangzott továbbá, hogy cél az ellátáshoz való hozzáférés javítása és a területi egyenlőtlenségek megszűntetése. Megindultak az eszközbeszerzések is, célzottan a lombikkezelésekre, valamint a finanszírozási és a jogi szabályozást is újragondolták annak érdekében, hogy a páciens minél rövidebb idő alatt segítséghez jusson.

A teljes összeállítás visszahallgatható az InfoRádió oldalán.