Lombikikrek? Kerüljük el, ha lehet

Lombikikrek? Kerüljük el, ha lehet


Lombikikrek? Kerüljük el, ha lehet

Az ikerbabák roppant aranyosak, ám az IVF-eljárásban létrejött többes várandóság komoly kockázatokat hordozhat magában.

A gyermekáldást lombikprogrammal elérők számára sok esetben kecsegtetően hangzik a lehetőség, miszerint egyszerre kettő vagy több újszülött is a világra jön, hiszen nemcsak a család teljesedik ki „egycsapásra”, de a közkeletű tévhit szerint a több visszaültetett embrió növeli is a teherbeesés esélyét.
Nos, nem véletlenül írjuk, hogy tévhit, hiszen a klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a jó prognózisú paciensek eSET-technikával (elective single embryo transfer) történő kezelése, amely során egyetlen embrió kerül beültetésre, összességében ugyanakkora esélyt jelent a gyermekáldásra, mint a számos kockázati tényezőt magában hordozó többes beültetés.
Mindenek előtt fontos leszögezni, hogy a sikeres várandóságot számos tényező befolyásolja, ahogy azt is, hogy a megfogant baba koraszüléssel jön-e a világra. Mivel a koraszülött csecsemőknél gyakoribb a respirációs distressz-szindróma, a bélgyulladás, az idegrendszeri, mozgásszervi és érzékszervi károsodás, emellett gyakrabban fordulnak elő később a gyermekeknél tanulási nehézségek, viselkedés zavarok, ezért már a családtervezésnél, a terméketlenségi kezelések megkezdésekor törekedni kell arra, hogy ennek a lehető legkisebb legyen a kockázata.
A mérvadó Nature tudományos folyóirat 2022-es cikkének szakértői széles körű kutatásokra támaszkodva leszögezik, hogy önmagában nem a lombikkezelés növeli a koraszülés előfordulásának kockázatát, hanem az idős anyai életkor, a többes terhesség, illetve a természetes vagy mesterségesen előidézett embrióredukció.
Mindezeket figyelembe véve tehát a lehetőségekhez és körülményekhez mérten törekedni kell arra, hogy a gyermekvállalás a biológiailag „ideális” korban, 35 éves korig történjen, illetve az eljárások során egyszerre csak egyetlen embrió kerüljön beültetésre. Több embrió visszahelyezésével ugyanis megnő a többes terhesség esélye, ami számos szövődménnyel járhat együtt mind az anya, mind a gyermek számára. Tisztában kell lenni azzal, hogy az ikrek, hármasikrek sokkal nagyobb eséllyel születnek idő előtt, illetve kis súllyal.
Az anyai szövődmények tekintetében elmondható, hogy gyakrabban következik be vetélés a koraterhességben, magasabb a vérzéses szövődmények kialakulása, a császármetszés aránya, a magas vérnyomás, a pre-eclampsia és a terhesség alatt jelentkező cukorbetegség. A hármas-, illetve négyes terhesség pedig már olyan mértékben veszélyes mind az anyára, mind a magzatokra, hogy kijelenthetjük: a többes-ikerterhesség kihordása nemkívánatos szövődmény.
Bármennyire cukik tehát az ikerbabák, a tudományos konszenzus szerint a lombikprogram során mindenképpen törekedni kell a többes terhesség elkerülésére.