A lombikkezelés

A lombikkezelés


A lombikkezelés

A Humánreprodukciós Igazgatóság termékenységi ismeretekről szóló filmsorozatának második részében a lombikkezelésről és annak sikerességéről tudhatunk meg többet.

A folyamat első és kihagyhatatlan lépése a termékenységi zavarok okainak kivizsgálása, amely a pár mindkét tagját érinti. Ilyenkor fény derül a petefészek hormonális működésére, az anatómiai állapotra, illetve a spermiumtermelésre. 

A diagnózis felállítása után határozzák meg a szakorvosok, hogy megindítható-e a lombikkezelés. Növeli az eredmény esélyét, ha egyszerre több petesejt áll rendelkezésre, ennek érdekében történik a petefészek stimulációja, amely egy személyre szabott, biztonságos, injekciós hormonkezelést jelent. 

Ezután következik a petesejtek leszívása, amely a hüvelybe vezetett ultrahang és egy úgynevezett punkciós tű segítségével történik. Az ilyen módon nyert petesejtek megtermékenyítésére embriológiai laboratóriumban kerül sor. A megfelelő kezelés módját az orvos és az embriológus az andrológus szakvéleménye alapján személyre szabottan dönti el. 

A következő szakaszban kezdődik az embriók tenyésztése, amelyeket fejlettségük szerint osztályoznak és ültetnek be. Ez az úgynevezett embriótranszfer, amelyre a petesejt leszívása utáni harmadik vagy ötödik napon kerül sor, a méhnyakon keresztül, műanyag katéter alkalmazásával. 

A lombikkezelést akkor tekintjük sikeresnek, ha a 37. héten túl kihordott várandósság végén egy egészséges újszülött jön a világra. 

Rendkívül fontos tudni, hogy egy gyermek megszületéséhez általában több ciklus, több kezelés szükséges.