Átadták a Debreceni Egyetem Meddőségi Központját

Átadták a Debreceni Egyetem Meddőségi Központját


Átadták a Debreceni Egyetem Meddőségi Központját

A termékenységi-, nemzőképességi zavarral küzdő nők és férfiak száma az elmúlt évtizedekben világszerte, így Magyarországon is emelkedik. A meddőségi ellátórendszer korszerűsítése és az asszisztált reprodukciós kezelések, ezen belül a mesterséges megtermékenyítési eljárások hozzáférésének javítása is segítséget jelent abban, hogy a jelenleginél több vágyott gyermek születhessen meg hazánkban.

A Debreceni Egyetem új Meddőségi Központja komplex lehetőséget biztosít arra, hogy a sikertelen gyermekvállalással küzdő párok női és férfi tagjának kivizsgálása egyszerre kezdődjön meg.

Az épületátadó ünnepséget 2023. szeptember 26-án tartották.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma egyhangúlag támogatta a Meddőségi Központ kialakítását, hiszen az egyetem több mint 3 millió ember egészségügyi ellátását biztosítja, felelősek vagyunk a családokért (…) A Debreceni Egyetemen mindent megteszünk azért, hogy gyerek, egy új élet születhessen a kezelések végén – hangsúlyozta Balla György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az új központban évente legalább 2000 pár kivizsgálását és orvosi ellátását tervezzük. Ez az átfogó nőgyógyászati és urológiai-andrológiai diagnosztikát és kezelést biztosító szervezeti egység a korábbinál is gyorsabb és egyértelműbb betegutakat eredményez, elvárásaink és reményeink szerint hozzájárulva a vágyott gyermek megszületéséhez, a születésszám növekedéséhez. A családalapítás előtt állók az eddigieknél gyorsabban juthatnak hozzá a szükséges kivizsgáláshoz és kezeléshez, és amennyiben szükséges, a Klinikai Központ Nagyerdei Campusán, az Asszisztált Reprodukciós Centrumban az in vitro fertilizáció, azaz a lombik-program lehetősége is rendelkezésre áll – emelte ki Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.

Mivel Magyarországon is minden hatodik ember érintett ebben a problémában, egészségügyi és népesedéspolitikai szempontból is kulcsfontosságú kérdés a meddőség kezelése, nemzetstratégiai szintű és átgondoltságú biztosítása. Célunk, hogy egy olyan korszerű, emberi életet tiszteletben tartó, egységesen magas színvonal és irányelvek mentén működő, hatékony ellátórendszert alakítsunk ki, amely minden meddőséggel küzdő párnak hozzáférhető egész Magyarországon. Ezekhez a célokhoz visz minket közelebb ez az új Meddőségi Központ is – mondta Szöllősi Katalin, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának osztályvezetője.

A létesítményt mintegy száz millió forintos saját forrásból alakították ki. Az épület külső és belső felújítása mellett új eszközöket is beszereztek. Az intézmény területileg a debreceni és vármegyei betegeket látja el, ugyanakkor hiánypótló szerepet tölt be, ezért az egész északkelet-magyarországi régióból várják a pácienseket.

A képes beszámoló elérhető ITT.

Kisfilm az átadó ünnepségről:

További beszámolók:

Debreceni Egyetem

DTV Híradó

dehír

DEmedia.hu

Cívishír

Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál

hirado.hu