Hogyan kezelhető a termékenységi vagy nemzőképességi zavar?

Hogyan kezelhető a termékenységi vagy nemzőképességi zavar?


Hogyan kezelhető a termékenységi vagy nemzőképességi zavar?

A termékenységi ismeretekről szóló filmsorozatunk hetedik epizódjában arra keressük a választ, hogy termékenységi vagy nemzőképességi zavar esetén milyen kezelésekre van lehetőség.

Meddőségi kezelések: Sok esetben az egyénre szabott, egészséges életmód, a diéta, a megfelelő testsúly elérése eredményre vezet, azonban indokolt esetben, számos modern technika és műtéti eljárás is rendelkezésre áll mind a nők, mind a férfiak számára. Ilyen többek között az endometriózis vagy a miómák eltávolítása. Egyes hormonzavarok kezelhetőek hormonpótlással, illetve a hormonelválasztás gyógyszeres úton stimulálható. 

Inszemináció: Ennek során a petesejtek és hímivarsejtek találkozását, majd az embrió méhbe való beágyazódását segítik elő természetes környezetben, a nő szervezetén belül. Az inszemináció során a menstruációs ciklus első felében a petefészkek hormonális stimulációja történik. Ezt követően tüszőrepedéskor a jó minőségű, átmosott és aktivált spermiumot egy puha, vékony katéterrel a méh üregébe fecskendezik. 

IVF - in-vitro fertilizáció: Az IVF a leggyakrabban alkalmazott asszisztált reprodukciós eljárás, amelynek lényege, hogy a petesejt megtermékenyítése a testen kívül történik, nem a petevezetékben.

Az IVF egy speciális módszere az ICSI, vagyis az intra-citoplazmatikus spermiuminjekciós eljárás. Ezt elsősorban olyan esetekben alkalmazzák, amikor a spermiumok száma nagyon alacsony, és azok sem megfelelő minőségűek, nem mozgékonyak. Az ICSI során laboratóriumi körülmények között, speciális mikroszkóp alatt egyetlen spermiumot injekcióznak közvetlenül a petesejtbe. 
Amennyiben sikeres a megtermékenyülés és az embriók megfelelően fejlődnek, a kezelés embrióbeültetéssel, illetve embriófagyasztással végződhet. A beültetés ideális ideje az 5 napos kor. A be nem ültetett, de megfelelően osztódó embriók lefagyasztásra kerülnek.