A meddőségi ellátásban tervezett változások újabb állomásához érkeztünk

A meddőségi ellátásban tervezett változások újabb állomásához érkeztünk


A meddőségi ellátásban tervezett változások újabb állomásához érkeztünk

2023. december 5-én megjelent a Magyar Közlöny 2023. évi 173. számában a Kormány egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek humánreprodukciós eljárásokkal összefüggő módosításáról szóló 532/2023. (XII. 5.) Korm. rendelete.

A most kihirdetett jogszabálycsomag a Humánreprodukciós Igazgatóság azon koncepciójának a részét képezi, amelyről korábban itt és itt írtunk.

A 2024. január 1-jével hatályba lévő rendelkezések szerint az asszisztált reprodukció esetén nem kell ellátási területet megállapítani, valamint a szakma bekerül a fekvőbeteg-szakellátásban finanszírozható szakmák körébe, mely az intézetekben elvégezhető kivizsgálások és beavatkozások tekintetében fontos finanszírozási és elszámolási jelentőséggel bír.

Mindemellett 2024. január 1-jétől módosul az intézetek számára kötelezően előírt adatszolgáltatási kötelezettség, ezzel megváltozik az adatkezelés rendszere. Ennek értelmében a jövőben az Országos Kórházi Főigazgatóság fogja működtetni és kezelni az erre vonatkozó adatbázist a létrehozandó Nemzeti Humán Reprodukciós Regiszter segítségével. A rendelet az erre vonatkozó háttérszabályokat állapítja meg.

Ahogyan az korábban is elhangzott, az eljárások eredményességének növelése érdekében fontos a minőségbiztosítási és értékelési rendszerek kialakítása, amely nem lehetséges az adatok rendelkezésre bocsátása nélkül. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel közösen kidolgozott norma alapján 2025. január 1-jétől a finanszírozási díj visszavonásával lehetőség lesz szankcionálni azokat az ellátóhelyeket, amelyek nem a jogszabályi kötelezettségüknek megfelelően szolgáltatnak adatot, a kijelölt adatkezelést végző szervek számára.

A társadalmi egyeztetésre feltöltött további miniszteri rendeletek megjelenése szintén a közeljövőben várható.