Ütemezett változások a meddőségi ellátásban

Ütemezett változások a meddőségi ellátásban


Ütemezett változások a meddőségi ellátásban

Folyamatosan életbe lépő jogszabályi változtatásokkal javítja és fejleszti a hazai meddőségi ellátás színvonalát a Humánreprodukciós Igazgatóság, ennek első üteme társadalmi egyeztetés céljából már olvasható a Belügyminisztérium honlapján.

Az országos Kórházi Főigazgatósághoz tartozó Humánreprodukciós Igazgatóság megalakulása óta azon dolgozik, hogy hazánkban is az európai standardoknak megfelelő, mindenki számára könnyen elérhető, hatékony meddőségi ellátórendszer alakuljon ki. Ennek érdekében 2023. június 1-jétől elérhető a fertilitás-prezerváció, azaz a termékenységmegőrzés jogszerű igénybevételének lehetősége, június 7-étől pedig a Belügyminisztérium weboldalán megtekinthető a kormány- és miniszteri rendeletek módosítását célzó, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egyetértésével kidolgozott normaszövegek első üteme, ami július 1-jén lép hatályba. A meddőségi eljárásokhoz kapcsolódó, a szolgáltató intézeteket érintő jelentési és finanszírozási változtatások mellett a beterjesztés az alábbi, a páciensek számára releváns módosításokat rögzíti:

Nem kell három hónapot várni

Nincs több elvesztegetett idő, hiszen a beavatkozások között eddig kötelezően eltelő három hónap szakmai indokoltsága elavult, így az időszünet eltörlése segíti az eredményességet, pozitív hatással van a páciensek érzelmi állapotára,. Mivel az életkor előrehaladtával csökken a várandóság esélye, ezért felértékelődik a ciklusok között eltelt idő lerövidítése, hiszen ezáltal is növelhető a fogantatás esélye, továbbá nagymértékben csökken az a gyermekáldásra váró párokra nehezedő pszichés nyomás, hogy az elnyújtott időintervallum miatt egyszerre több embriót ültessenek be. 

Egyszerre egy embrió beültetése

Ikerterhesség esetén jelentősen megnő a koraszülés és más szülészeti szövődmények kialakulásának esélye, orvosszakmai szempontból tehát kockázatot hordoz több embrió egyidejű beültetése. Az ösztönző finanszírozási rendszer szabályozásának átalakításával lehetővé válik, hogy az embriók egyesével és akár havonta kerüljenek beültetésre. Az eljárások szakmai kereteit is rendező jogszabálynak jelentési, finanszírozási és elszámolási szempontból is jelentősége van, továbbá a születések utáni díjazás kérdését is rendezi.

A következőkben valamennyi jogszabályváltozás értelmezése megtalálható lesz a HRI vagyottgyermekekert.hu weboldalán.