Több mint 900 érdeklődő vett részt a Termékenységtudatosság hete országos programsorozaton

Több mint 900 érdeklődő vett részt a Termékenységtudatosság hete országos programsorozaton


Több mint 900 érdeklődő vett részt a Termékenységtudatosság hete országos programsorozaton

Idén első alkalommal került megrendezésre a Termékenységtudatosság hete, amely az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóság (HRI) szakmai védnöksége mellett, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a Dr. Kőrösi Tamás Alapítvány és a KétIgen Alapítvány együttműködésével valósult meg.

Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécsen és Győrben is szakmai találkozókon vehettek részt az érdeklődők, elősorban Z-generációs fiatalok. A gyermekvállalásra készülők a téma szakértőitől, szülész-nőgyógyászoktól, endokrinológusoktól, pszichológusoktól hallgathattak meg előadásokat. A budapesti zárókonferencián Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár és az Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós Igazgatóságának vezetője, Dr. Vesztergom Dóra is felszólalt.

Dr. Takács Péter elmondta, hogy egy hosszú munka eredménye ahol most tartanak, és még nem értek a végére. Kitért arra is, hogy 2017–2018 környékén kezdett az állam sokkal nagyobb szerepet vállalni a meddőségkezelés területén. A fő szempont az volt, hogy azok számára is biztosítsák a hozzáférhetőséget, akiknek erre korábban nem volt anyagi lehetősége. 2016-hoz képest duplájára nőtt azoknak a száma, akik részt vesznek a programokon. Mindig párokban gondolkodnak, a férfi és női oldalról is ki kell vizsgálni a fogantatási nehézségek okát. A kezeléshez szükséges gyógyszereket mindkét fél számára ingyenessé tették - írja az Index.

Dr. Vesztergom Dóra nyitóbeszédében kiemelte, hogy a meddőségi eljárások sikere nemcsak az orvos által javasolt kezeléseken múlik, hanem azon is, hogy a páciensekkel hogyan tudunk együtt dolgozni; tudatossággal sokszor a párok önmaguktól is képesek lesznek gyermekáldásra - olvasható az Index beszámolójában.

Az Index teljes beszámolója megtalálható ITT.