A meddőség egy állapot, amin jó eséllyel lehet változtatni

A meddőség egy állapot, amin jó eséllyel lehet változtatni


A meddőség egy állapot, amin jó eséllyel lehet változtatni

„A meddőség valóban egy átmeneti diagnózis, (…) egy betegség, amit kezelni tudunk.” – válaszolta műsorvezetői kérdésre Dr. Vesztergom Dóra, szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista, IVF szakorvos, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának vezetője, a Kontextus podcastjában.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy világviszonylatban a felnőttek 17,5%-a termékenységi- és nemzőképességi zavarral küzd, tehát miden 6 emberből 1 érintett. A szakorvos kiemelte, hogy a meddőség nem válogat, a WHO tanulmányából ugyanis megállapítható, hogy nincs számottevő különbség a fejlődő és a fejlett országok érintett lakosainak arányában. 

Az életkor és az életmód alapvetően határozza meg a meddőség kialakulását, amely nőket és férfiakat egyaránt érinthet. A mediterrán diéta is segítséget nyújthat a meddőség kezelése során. Az megfelelő egészséges életmód nélkülözhetetlen része a testmozgás.

„Önmagában a meddőség egy elképesztő stressz. Például a férfiaknál a meddőség diagnózisa – a jelenlegi kutatások szerint – egyenértékű a gyásszal.” – emlékeztetett Dr. Vesztergom Dóra.

A termékenységi- és nemzőképességi zavar elkerülése érdekében fontos, hogy időben, 30 éves életkor előtt tervezzék a párok a gyermekvállalást. Az interjúban részletesen beszélgettek az életkorral összefüggő további kérdésekről, a meddőségi vizsgálatokról és a lehetséges kezelésekről, valamint erkölcsi és vallásetikai kérdéseket, köztük az embriódonációt is érintették.

A teljes beszélgetés megtekinthető itt:

A beszélgetésben elhangzott mediterrán diétáról bővebben olvashat ITT.