Európai Termékenységi Hét. Fókuszban a mentális egészség

Európai Termékenységi Hét. Fókuszban a mentális egészség


Európai Termékenységi Hét. Fókuszban a mentális egészség

A Fertility Europe a termékenységi zavarral küzdő érintettek egyesületeit képviselő szervezet, 2016-os alapítása óta hagyományosan november első teljes hetében rendezi meg az Európai Termékenységi Hetet, amelyet 2023-ban november 6-12. között tartanak meg.

Az idei esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a meddőség érzelmi súlyára, a mentálhigiénés támogatás szükségességére, valamint a meddőséggel érintett párok társadalmi megbélyegzettségének veszélyére. Célja, hogy ezen témákról nyílt és őszinte beszélgetésekre ösztönözzön.
A meddőség még mindig tabu témának számít világszerte. Annak ellenére, hogy az érintettek gyakran jelentős fizikai és érzelmi megterhelésen mennek keresztül, megpróbáltatásaikról nem, vagy alig beszélnek.

Miről nem beszélünk?

  • A termékenységi- és nemzőképességi zavar csaknem 25 millió európai uniós polgárt érint. 
  • A legtöbb páciens számára kimerítő, hogy a meddőségi ellátás sokszor hosszadalmas, fizikailag és érzelmileg is megterhelő, továbbá nehezen birkóznak meg a sikerességgel kapcsolatos bizonytalansággal.
  • Tíz asszisztált reprodukciós ellátásban részt vevő páciensből kettő idő előtt abbahagyja a kezelést annak érzelmi súlya miatt, annak ellenére, hogy ismert, a kezelések folytatásával a várandósság esélye növekszik.
  • A meddőségi ellátásban kezelt páciensek többsége igényelné a mentális támogatást. A Fertility Europe a közelmúltban, több mint 2500 résztvevővel végzett felmérése rámutatott arra, hogy az érintettek - kezelésük során - közel 80%-a érezte úgy, mentálhigiénés szakemberek támogatására lenne szüksége.
  • Tíz nőből átlagosan három-négy végül a vágyott gyermekáldás nélkül fejezi be a meddőségi kezelését, amely mögött komplex okok állnak. A sikertelen kezelések után a gyermekvállalási vágyak elengedése nagyjából két éves gyászfolyamatot jelent az érintettek számára. 
  • Még sikeres kezelést követően is látható, hogy a meddőség pszichoszociális következményei a várandósság alatt is fennmaradhatnak. A meddőségi ellátást követően várandós édesanyák nagyobb szorongásról számolnak be a magzat életképességével és egészségével kapcsolatban, mint azok az édesanyák, akik spontán lettek várandósok.

Klaudija Kordic, a Fertility Europe elnöke szerint: „A meddőség és az önkéntelen gyermektelenség terhe, uniós polgárok tízmilliói számára jelent valóságot nap mint nap.  Ahogy egyre többet tudunk meg a meddőség és a mentális egészség közötti kölcsönhatásokról, egyértelmű, hogy a pszichológiai támogatás döntő szerepet játszhat a meddőségi ellátás útján. Európának gondoskodnia kell arról, hogy mindenki, aki elindul ezen az úton, pszichológiai támogatást kapjon a termékenységi kezelés szerves részeként. Együtt képesek vagyunk és kell is változtatnunk!”

A témával kapcsolatban további információkról ITT, az Európai Termékenységi Hétről további részleteket ITT olvashatnak.


#MindsMatter #EuropeanFertilityWeek #EFW2023