Mi történik a lombikintézetben?

Mi történik a lombikintézetben?


Mi történik a lombikintézetben?

A termékenységi ismeretekről szóló filmsorozatunk negyedik részében annak jártunk utána, hogy mi történik a lombikintézetben? A videóban többet megtudhatunk a konzultációról, a fizikai és ultrahangos vizsgálatról és a petevezeték-átjárhatósági vizsgálatról.

Konzultáció: A kivizsgálás minden esetben részletes konzultációval kezdődik. Lényeges, hogy a pár mindkét tagja egyszerre vegyen részt ezen, hiszen ennek során történik a családi kórtörténet, az öröklött betegségek, a trombózisra-, immunológiai problémára való hajlam, valamint az endokrin kórképek felderítése. Nagy hangsúlyt kap a menstruációs ciklus. A részletes anamnézis több problémát tárhat fel, vagy éppen zárhat ki. Saját kérdéseinket érdemes előre, már otthon átgondolni és feljegyezni.

Fizikai és ultrahangos vizsgálat: A fizikai és az ultrahangos vizsgálat célja a termékenységi zavarral összefüggő anatómiai elváltozások kizárása, a méh, a méhüreg, a petefészkek, a petevezetők és a kismedence vizsgálata, amely során esetleges endometriózissal járó elváltozások is felmérhetők. A hüvelyen keresztül végzett ultrahangos vizsgálat biztonságos és fájdalommentes. 

Petevezeték-átjárhatósági vizsgálat: Ez a petevezetők átjárhatóságát feltérképező eljárás egy hüvelyi ultrahangos nőgyógyászati vizsgálathoz hasonlítható, körülbelül 5-10 percig tart és általában fájdalommentes. Katéter segítségével történik a kontrasztanyag bejuttatása a méh üregébe, aminek ultrahanggal követik az útját, így nyerve információt a petevezetők átjárhatóságáról.